Ciobanii amenință Guvernul cu noi proteste și blocarea drumurilor naționale

Ciobanii amenință Guvernul cu noi proteste și blocarea drumurilor naționale

Sursa foto:Agerpres

Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2016

Ciobanii pregătesc noi proteste, dar la nivel local, și blocarea drumurilor naționale, deoarece modificările operate la finele anului în cazul Legii vânătorii nu sunt suficiente, iar Guvernul nu a răspuns până în prezent solicitărilor, avertizează sindicatul. În decembrie anul trecut, după ce mai multe sute de ciobani au venit la București, Guvernul a modificat Legea vânătorii prin ordonanță de urgență, suspendând până la 25 aprilie 2016 interdicția de pășunat și limitarea numărului de câini la stână care însoțesc animalele, pentru nerespectarea căreia au fost introduse recent amenzi.

Reprezentanții ciobanilor, afiliați la Federația Agrostar, au transmis însă atunci că modificarea nu rezolvă toate carențele legii și au cerut și alte schimbări urgente, precum despăgubirea lor atunci când animalele sălbatice din fondul de vânătoare le atacă stânele sau le distrug recoltele, amenințând că vor relua protestele în București dacă legislația nu va fi din nou modificată până la sfârșitul lunii ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News

Cum Legea vânătorii nu a mai fost modificată, Agrostar a anunțat luni, în prima zi a lunii februarie, că pregătește reluarea protestelor, întrucât Protocolul încheiat în urma protestului decembrie nu a fost respectat.

Ciobanii amenință Guvernul cu noi proteste și blocarea drumurilor naționale

"Astfel, în perioada următoare, vor fi organizate proteste la nivel local, urmate de blocarea drumurilor naționale. Reprezentanții Ministerului Agriculturii și cei ai Ministerului Mediului au convenit modificarea Legii vânătorii, fără a consulta și crescătorii de ovine. Singura modificare agreată de Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului se referă la interzicerea pășunatului în perioada 6 decembrie-24 aprilie și litera K, unde sunt de acord cu un număr de 6 câini la munte, 4 în zona de deal și 3 în zona de câmpie. Nu putem fi de acord cu această modificare și considerăm că trebuie să i se lase crescătorului de oi posibilitatea de a stabili de câți câini are nevoie. Reprezentanții Ministerului Agriculturii și cei ai Ministerului Mediului au călcat în picioare protocolul încheiat în urma protestului din 15 decembrie 2015, convenind modificări în disprețul crescătorilor de ovine, neținându-se cont de dreptul la proprietate și lăsându-ne la discreția unor așa-ziși vânători”, declară președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine, Marcel Andrei. 

El precizează totuși că a solicitat o întâlnire cu premierul Dacian Cioloș și că graficul protestelor va fi stabilit în funcție de rezultatul demersurilor.

Sindicatul cere și demiterea directorului Direcției Zootehnie din cadrul Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neață, considerat responsabil de aprobarea unor modificări, fără consultarea crescătorilor de ovine.

La protestul din București, ciobanii au încercat să sară gardul care înconjoară Parlamentul, dar au fost opriți de jandarmi.  Senatorul Cristiana Anghel a ieșit la ei cu un un proiect de lege în mână, spunându-le că va elimina din legislație modificările care i-au nemulțumit, dar ciobanii i-au rupt hârtia în față, replicându-i că nu au încredere în Parlament și nu acceptă să discute decât cu ministrul Agriculturii.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciobani
guvern
protest