Atac asupra unei școli din Gaza. Armata israeliană spune că a vizat militanți Hamas și pune la îndoială numărul palestinienilor morți

Atac asupra unei școli din Gaza. Armata israeliană spune că a vizat militanți Hamas și pune la îndoială numărul palestinienilor morți
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2024

O lovitură aeriană israeliană asupra unui complex școlar din Gaza care adăpostea familii strămutate a ucis aproximativ 100 de persoane, a declarat sâmbătă guvernul din Gaza condus de Hamas, în timp ce armata israeliană susține că a vizat militanți Hamas și pune la îndoială numărul palestinienilor morți, relatează Reuters.

O înregistrare video de la fața locului arată părți de corpuri împrăștiate pe jos și mai multe cadavre care erau transportate sau acoperite cu pături pe podea. Cutii goale de alimente zac într-o baltă de sânge, iar saltelele arse și păpușa unui copil se aflau printre resturi, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Într-o altă înregistrare video, niște bărbați se roagă printre o duzină de saci pentru cadavre așezate pe jos.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

Nu a fost imediat clar dacă toate videoclipurile au fost filmate la parterul complexului școlar Tabeen, din orașul Gaza.

Biroul de presă din Gaza, condus de Hamas, a afirmat într-un comunicat că atacul asupra complexului a intervenit în timp ce oamenii adăpostiți acolo își făceau rugăciunile din zori.

Prim pas lansat - Bucureștiul va avea o vastă rețea de piste de biciclete CITEȘTE ȘI Prim pas lansat - Bucureștiul va avea o vastă rețea de piste de biciclete

"Până în prezent, există mai mult de 93 de martiri, inclusiv 11 copii și șase femei. Există rămășițe neidentificate", a declarat purtătorul de cuvânt al apărării civile palestiniene, Mahmoud Bassal, într-o conferință de presă televizată.

Aproximativ 350 de familii erau adăpostite în complex, unele dintre sutele de mii de palestinieni strămutați din casele lor după ofensiva Israelului asupra Gaza, a precizat Bassal.

Etajul superior, care adăpostea familii, și etajul inferior, folosit ca moschee, au fost ambele lovite, a spus el.

Ministerul Sănătății din Gaza nu a furnizat imediat detalii privind victimele.

CE SPUNE ARMATA ISRAELIANĂ

Armata israeliană a declarat că bilanțul victimelor este exagerat și că circa 20 de militanți activau la fața locului.

"Complexul și moscheea care a fost lovită în interiorul acestuia au servit ca facilități militare active ale Hamas și Jihadului Islamic", a declarat locotenent-colonelul Nadav Shoshani pe X.

El a spus că cifrele publicate de biroul media condus de Hamas nu par să corespundă cu informațiile Forțelor de Apărare ale Israelului.

Un oficial militar a declarat că partea din moschee care a fost lovită era rezervată bărbaților. "Acest lucru a fost verificat de serviciile de informații, iar lovitura a fost efectuată folosind trei muniții mici și precise, care nu pot provoca pagubele de amploarea celor raportate de palestinieni", a declarat oficialul.

Israelul susține că militanții palestinieni se infiltrează printre civilii din Gaza, acționând din școli, spitale și zone umanitare desemnate - ceea ce Hamas și aliații săi neagă.

Hamas a declarat că atacul a fost o crimă oribilă și o escaladare gravă.

Izzat El-Reshiq de la biroul politic al Hamas a declarat că printre morți nu se numără niciun combatant.

Zeci de mii de palestinieni strămutați și-au căutat adăpost în școlile din Gaza, dintre care majoritatea au fost închise de la începutul războiului, în urmă cu 10 luni.

Sâmbătă, un atac separat a ucis trei palestinieni în Al-Nuseirat, în centrul Gazei, iar altul a ucis o persoană în Deir Al-Balah, în apropiere, au declarat medicii.

O NOUĂ RUNDĂ DE NEGOCIERI PENTRU ÎNCETAREA FOCULUI

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat pe X că este îngrozit de imaginile de la școală.

Un purtător de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeineh, a îndemnat Washingtonul, aliat al Israelului, să pună capăt "sprijinului orb care duce la uciderea a mii de civili nevinovați, inclusiv copii, femei și bătrâni".

Egiptul, Qatarul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Turcia au condamnat toate atacul.

Un înalt oficial Hamas, Sami Abu Zuhri, a declarat că ar trebui să servească drept punct de cotitură în timp ce mediatorii fac eforturi pentru a relua negocierile de încetare a focului.

Un oficial Hamas a declarat pentru Reuters că gruparea studiază o nouă propunere pentru negocieri, dar nu a dat detalii.

Egiptul a declarat că uciderea civililor din Gaza arată că Israelul nu are nicio intenție de a pune capăt războiului.

Ministerul de Externe al Qatarului a descris atacul drept un "masacru îngrozitor".

Egiptul, Statele Unite și Qatarul au programat pentru joi o nouă rundă de negocieri pentru încetarea focului, în timp ce cresc temerile legate de un conflict mai amplu care implică Iranul și aliatul său libanez Hezbollah.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a declarat că nu va pune capăt războiului până când Hamas nu va mai reprezenta o amenințare pentru israelieni, a declarat că va trimite o delegație.

Israelul și-a lansat ofensiva asupra Fâșiei Gaza după ce luptătorii Hamas au pătruns în sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane, majoritatea civili, și capturând peste 250 de ostatici, potrivit bilanțului israelian. De atunci, aproape 40 000 de palestinieni au fost uciși în ofensiva israeliană din Gaza, potrivit Ministerului Sănătății, care nu face distincție între combatanți și civili. Oficialii din domeniul sănătății spun că majoritatea victimelor au fost civili, dar Israelul afirmă că cel puțin o treime sunt combatanți. Israelul spune că a pierdut 329 de soldați în Gaza, în timp ce Hamasul, sprijinit de Iran, nu își publică victimele.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi gaza
razboi israel