Amenzi de 900.000 de lei în urma unor controale la 450 de grădinițe

Amenzi de 900.000 de lei în urma unor controale la 450 de grădinițe
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 18:41

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au verificat peste 450 de grădinițe din toată țara și au găsit nereguli în mai mult de jumătate dintre ele. Printre problemele găsite de echipele de control au fost prezența gândacilor în zona de alimentație, echipamente de gătire neigienizate, spații frigorifice cu depuneri de praf și rugină, instalații electrice neizolate, zone de igrasie și vopsea exfoliată, echipamente de joacă stricate. Comisarii ANPC au dat amenzi în valoare de 900.000 de lei.

Reprezentanții ANPC au anunțat că în perioada 2 – 13 septembrie, au făcut un control la grădinițe cu program prelungit, particulare și de stat, din toată țara, scrie News.ro
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Au fost controlate 456 grădinițe cu program prelungit care prestau servicii de cazare, la 263 dintre acestea constatându-se nereguli, iar, din 401 grădinițe verificate care prestau servicii de alimentație, la 219 au fost înregistrate deficiențe.
 
Totodată, au fost verificate peste 10 tone de produse alimentare constatându-se că aproximativ 400 de kilograme prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare. 
 
Astfel, echipele de control au dat 168 de amenzi în valoare de 900.000 de lei, au oprit oprit definitiv de la utilizare a 300 de kilograme de produse alimentare în valoare de 7.000 lei, au oprit temporar prestarea serviciului până la intrarea în legalitate, pentru 16 operatori economici și până la remedierea deficiențelor pentru 29 de operatori economici. 
 
“Este de neconceput ca locurile unde copiii noștri își petrec primii ani de formare să nu ofere siguranța și condițiile esențiale pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Fiecare copil merită să fie protejat și îngrijit într-un mediu curat, sigur și conform normelor legale. În calitate de părinți și nu numai, avem datoria de a veghea ca aceste standarde să fie respectate fără excepție. ANPC își va continua eforturile de a se asigura că cei mai vulnerabili dintre noi – copiii – primesc grija și atenția cuvenită. Nu ne putem permite compromisuri atunci când vine vorba de viitorul lor” – a declarat președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca. 
 
Echipele de control au descoperit mai multe nereguli, printre care: lipsa autorizațiilor de funcționare; abateri privind clauzele contractuale referitoare la informarea corectă, completă și precisă, precum și lipsa menționării clare în contracte a sumelor alocate pentru serviciile de învățământ și cele pentru hrana copiilor în cazul grădinițelor particulare; utilizarea unor grupuri sanitare fără a fi dotate cu suficiente obiecte sanitare sau consumabile (săpun), fără capace de WC, cu instalații defecte sau plăci de faiață sau gresie sparte și fără a fi dotate cu coșuri de gunoi fără capace;  existența unor calorifere cu rugină și cu depuneri de praf și a unor baterii cu rugină și depuneri de calcar;  folosirea unor grupuri sanitare neigienizate; utilizarea unor instalații electrice neconforme (cu prize și cabluri neizolate), prize amplasate la nivelul de acces al copiilor; starea precară a dotărilor interioare și exterioare, în vederea asigurării securității copiilor.
 
Comisarii ANPC au mai constatat că lipseau plasele împotriva insectelor, nu erau izolatoare, erau folosite  echipamente de joacă deteriorate, cu șuruburi lipsă sau desfăcute, spații de joacă exterioare necurățate, aparate de aer condiționat cu filtrele neigienizate, guri de scurgere neprotejate, lipsea protecția pentru saltele, tavanele și pereții aveau infiltrații, ușile și treptele aveau vopsea tocită, exfoliate.
De asemenea, erau folosite jucării neigienizate sau deteriorate, lipseau evidențele operațiunilor de dezinfecție/igienizare a jucăriilor, instrumentelor, suprafețelor cu care intră în contact copii, erau  utilizate piese de mobilier deteriorate; lipseau atenționările și avertizările referitoare la echipamentele cu care este dotat spațiul de joacă, nu erau respectate dimensiunile pieselor de mobilier sau a înălțimii aplasării celor fixe în raport cu vârsta și înălțimea copiilor. 
Fidelis, din nou spre record - Subscrieri de aproape 400 milioane euro și 3,5 miliarde lei CITEȘTE ȘI Fidelis, din nou spre record - Subscrieri de aproape 400 milioane euro și 3,5 miliarde lei

Echipele de control au găsit deficiențe și cu privire la serviciile prestate pentru asigurarea hranei copiilor. Astfel, au fost găsiți gândaci vii sau morți, erau folosite echipamente de gătire neigienizate sau deteriorate și a unor tăvi neigienizate, cu urme de uzură, cu acumulări mari de grăsime, era utilizată veselă neadecvată, care nu poate fi dezinfectată conform cerințelor, din plastic sau cu email spart, cu puncta de rugină, mobilierul nu era conform, avea îmbinări care nu permit igienizarea adecvată sau a unui mobilier deteriorat, cu spărturi și rupturi, erau folosite spații frigorifice neigienizate corespunzător, cu depuneri de praf, mâzgă, rugină, chedere rupte, dar și dulapuri pentru depozitarea produselor alimentare cu depuneri de praf, resturi de ambalaje.

Totodată, nu era respectat regimul de temperatură pentru depozitarea produselor alimentare, produsele erau depozitate direct pe paviment, nu era monitorizată temperatura în spațiile frigorifice, nu erau folosite cântare, lipseau rețetarele, erau utilizate produse alimentare expirate, nu era respectat meniul zilnic, dar nici necesarul zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii.
viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
amenda