Separatiștii își păstrează majoritatea în parlamentul catalan

Separatiștii își păstrează majoritatea în parlamentul catalan
scris 22 dec 2017

Președintele separatist catalan destituit Carles Puidgemont spune că "Republica catalană" a învins în alegerile regionale din Catalonia, iar formațiunile separatiste au obținut o victorie care nu poate fi disputată de nimeni. În urma alegerilor de joi, formațiunile separatiste își mențin majoritatea în Parlamentul catalan.

Cum poți să îți maximizezi profitul la Bursă CITEȘTE ȘI Cum poți să îți maximizezi profitul la Bursă
Urmărește-ne și pe Google News

Aflat la Bruxelles în exil, Puigdemont a salutat "o victorie pentru Republica catalană", scrie BBC.

El a spus că rezultatul alegerilor arată că poporul catalan a câștigat dreptul de a fi ascultat, iar încercarea premierului spaniol Mariano Rajoy de a opri mișcarea pentru independența Cataloniei a a eșuat, scrie News.ro.

În urma alegerilor de joi - care au înregistrat o prezență istorică la vot, respectiv 80% - Partidul Cetățenilor (CS), care vrea ca regiunea Catalonia să rămână în cadrul Spaniei, a obținut 25% din voturi și ar urma să aibă 36 de mandate în noul Legislativ. Cele trei formațiuni proindependență - Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), Împreună pentru Catalonia, formațiunea premierului catalan demis Carles Puidgemont, și Unitatea Populară, ar urma să obțină un total de 70 din cele 135 de mandate în noul Parlament, astfel că separatiștii își vor putea menține majoritatea în legislativ.

Guvernul va emite aviz negativ la proiectul prin care Dragnea și Tăriceanu propun ca Palatul Elisabeta să rămână la Casa Regală încă 49 de ani, cu bani din buget: Tudose - Casa Regală poate găsi o altă reședință, au bani! Executivul poate cumpăra Peleș CITEȘTE ȘI Guvernul va emite aviz negativ la proiectul prin care Dragnea și Tăriceanu propun ca Palatul Elisabeta să rămână la Casa Regală încă 49 de ani, cu bani din buget: Tudose - Casa Regală poate găsi o altă reședință, au bani! Executivul poate cumpăra Peleș

Catalanii au votat masiv, joi, pentru a decide dacă separatiștii se întorc la putere în regiunea din nord-estul Spaniei, la două luni după ce au fost destituiți în urma unei tentative de secesiune care a zguduit Spania și Europa.

După proclamarea unilaterală a independenței pe 27 octombrie, Guvernul spaniol al lui Mariano Rajoy a suspendat autonomia regiunii, a destituit Executivul și a dizolvat Legislativul regionale, pentru a convoca aceste noi alegeri.

Criza catalană, care a ținut prima pagină în întreaga lume pe 1 octombrie, când poliția spaniolă a reprimat în mod brutal un referendum de autodeterminare interzis de justiție, a alarmat Uniunea Europeană care, temându-se de o contagiune separatistă, a susținut Madridul ferm.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri
spania
catalonia