Comisia juridică din Senat a aprobat, luni, modificarea proiectului de lege "de aprobare" în proiect "de respingere" a Ordonanței de urgență nr. 13/ 2017, prin care fusese modificat Codul Penal în vederea introducerii unui prejudiciu de 200.000 lei pentru definirea abuzului în serviciu. OUG 13 a fost abrogată deja de Guvern, dar în Parlament rămăsese în proceduri sub formă de proiect de lege "de aprobare".
Senatul a adoptat, săptămâna, prin unanimitatea celor 118 de senatori prezenți, proiectul de lege de aprobare a OUG 14 care abrogă OUG 13. Mai mult majoritatea Senatului a respins dezbaterea unui proiect de lege privind abrogarea OUG 13, pe motiv că a fost abrogată.
În pofida abrogării ordonanței de Guvern și aprobării acestei abrogări chiar de Senat, tot săptămâna trecută, comisia juridică din această cameră a Legislativului, condusă de social-democratul Nicolae Șerban, a dezbătut proiectul de lege de aprobare a OUG 13. Șerban arăta atunci că nu deține o "soluție constituțională certă" în sensul aprobării sau respingerii unei ordonanțe precum cea în cauză, care nu a produs efecte de natură juridică.
Luni, comisia juridică a adoptat totuși în unanimitate un amendament propus de USR, cu colaborarea Ministerului Justiției, și prin care titlul proiectului de lege a fost schimbat în proiect de lege "de respingere" a OUG 13. Reprezentanții ministerului au arătat că în acest fel este clarificat faptul că OUG 13 este respinsă.
Totodată, senatorii din comisie au adoptat și un alt amendament care prevede explicit că "se respinge" ordonanța respectivă.
Proiectul de respingere ar trebui votat în plenul Senatului tot uni, pentru ca apoi să fie transmis Camerei Deputaților.
Ca urmare, în plenul Senatului urmează a fi votat proiectul de lege "de respingere" a OUG 13.
Decizia senatorilor vine după ce liderul deputaților PSD, care este și președintele comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a declarat, întrebat despre necesitatea ca Parlamentul să decidă prin lege asupra Ordonanței de urgență 13/ 2007, de modificare a Codului Penal și abrogată deja de Guvern, că parlamentarii nu pot legifera cu privire la o ordonanță abrogată. Declarația vine în contextul în care OUG 13 este dezbătută în continuare de comisia juridică a Senatului.
OUG care modifică prevederi din Codul Penal și din Codul de Procedură Penală lua în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la șapte la trei ani de detenție nivelul maxim al pedepsei și eliminând sancțiunea cu interdicția privind ocuparea unei funcții publice.
Printre modificările adoptate se mai numără și dezincriminarea favorizării infractorului dacă fapta e săvârșită de un membru al familiei. Totodată favorizarea este dezincriminată dacă este vorba de emitere, aprobare sau adoptare de acte normative.