RADET: Bucureștenii riscă să rămână fără căldură la iarnă. ELCEN: De vină e rețeaua de transport a RADET

RADET: Bucureștenii riscă să rămână fără căldură la iarnă. ELCEN: De vină e rețeaua de transport a RADET
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 sep 2015

Președintele Consiliului de Administrație al RADET București, Gabriel Dumitrașcu, a declarat că există riscul real ca în această iarnă să nu se asigure continuitatea alimentării cu energie termică a populației, acuzând faptul că, la nivelul municipiului București, MW-ul de energie termică este mai scump decât cel de energie electrică. În replică, reprezentanții Electrocentrale București au contrazis, printr-un comunicat, afirmația lui Dumitrașcu cu privire la prețuri și au acuzat faptul că RADET și primăria Capitalei nu au mai modernizat de ani de zile rețeaua de termoficare a Bucureștiului.

"Gradul de încasare la București este de este 95%. Deci există și obligația morală să le asigurăm agentul termic pentru că este cel mai înalt grad de încasare din țară. (...) La București, în ultimii ani, investițiile au tins spre zero. Din cei 3.000 de kilometri de rețea de transport, doar 8% sunt reabilitați, peste 70% din rețea este mai veche de 40 de ani, și-a depășit durata de viață. Nu este nicio surpriză în aceste condiții că există un risc real ca în această iarnă să nu se asigure continuitatea alimentării cu energie termică a populației", a declarat, joi, președintele CA al RADET București, Gabriel Dumitrașcu, la o conferință pe teme energetice.

Urmărește-ne și pe Google News

Dumitrașcu a dat vina pe ineficiența sistemului de reglementare și subvenționare a cogenerării de înaltă eficiență.

"La nivel național există un mecanism agreat de ANRE prin care o parte din costurile aferente zonei de producție de energie, zona de cogenerare, se descarcă pe MW-ul termic. În București, MW-ul termic reglementat costă 216 lei, iar MW-ul electric în bugetul ELCEN este 170 de lei. Peste tot, de aici până la Atlantic, MW-ul termic este mai ieftin decât cel electric. Altfel nu ar fi nimeni nebun să promoveze cogenerarea ca soluție", a spus șeful CA al RADET.

El a arătat că sistemul de subvenționare trebuie optimizat. "Altfel, este un sector în care populația începe să-și piardă încrederea că ar fi o soluție de viitor, cu toate că marile orașe ale Europei acceptă sistemul centralizat de termoficare ca o soluție eficientă", a subliniat Gabriel Dumitrașcu.

În replică, reprezentanții Electrocentrale București au declarat, într-un comunicat emis vineri, că afirmațiile lu Dumitrașcu cu privire la prețurile MW de energie termică și electrică în București sunt neadevărate.

"Afirmația domnului Gabriel Dumitrașcu, potrivit căreia "în București, MW-ul termic reglementat costă 216 lei, iar MW-ul electric în bugetul ELCEN este de 170 lei", este falsă. În realitate, tarifele sunt următoarele: 157,83 lei/MWt oră pentru populație, respectiv 184,32 lei/MWt oră pentru consumatorii non-casnici. Prețurile sunt reglementate de ANRE, iar pentru anul 2015 prețurile au fost transmise prin Decizia nr. 2127/16.12.2014. Totodată, în bugetul ELCEN pentru anul 2015, prețul MW-ului electric/oră este de 340 lei", se spune în comunicat.

Potrivit ELCEN, menționarea de către președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, a riscului ca populația Capitalei să rămână fără energie termică în sezonul de iarnă, reconfirmă situația critică în care se află RADET București, iar Regia și Primăria Municipiului București trebuie să întreprindă de urgență măsuri de reabilitare a rețelei primare de termoficare cu finanțare atât din surse proprii, cât și din fonduri structurale, pentru eliminarea pierderilor de energie termică pe rețele, care depășesc 38%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
incalzire centrala
cet-uri
intretinerea la iarna