Zelenski respinge inițiativa de pace propusă de China și Brazilia, pe care o vede „distructivă”

Zelenski respinge inițiativa de pace propusă de China și Brazilia, pe care o vede „distructivă”
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 23:04

Președintele Volodimir Zelenski a respins o inițiativă de pace chinezo-braziliană pentru războiul din Ucraina spunând că este una „distructivă” și s-a plâns că Kievul nu a fost implicat în acest proces, relatează Reuters.

China și Brazilia au făcut apel în luna mai la o conferință internațională de pace recunoscută atât de Rusia, cât și de Ucraina, implicând participarea egală a tuturor părților și discutarea „corectă” a „tuturor” planurilor de pace.

Urmărește-ne și pe Google News

„Propunerea chinezo-braziliană este distructivă, este doar o declarație politică”, a declarat Zelenski într-un interviu publicat miercuri de site-ul brazilian Metropoles. „Cum poți să oferi „iată inițiativa noastră” fără să ne întrebi nimic?” - a întrebat indignat președintele ucrainean.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Statul pregătește exproprierea combinatului chimic Viromet Victoria, ajuns de la Niculae la Guțu, pentru proiectul noii fabrici de pulberi pentru muniție al Rheinmetall CITEȘTE ȘI Statul pregătește exproprierea combinatului chimic Viromet Victoria, ajuns de la Niculae la Guțu, pentru proiectul noii fabrici de pulberi pentru muniție al Rheinmetall

Zelenski a declarat că inițiativa nu a respectat Ucraina și integritatea sa teritorială, iar președintele rus Vladimir Putin trebuie să ia măsuri pentru a arăta că dorește să pună capăt războiului.

Liderul ucrainean a spus însă este dispus să discute propunerile cu China și Brazilia.

Reuters a relatat în iunie că Beijingul a încercat să convingă țările emergente să se alăture inițiativei în șase puncte, emisă înainte de summitul de pace organizat de Ucraina în Elveția, la care Rusia nu a fost invitată, iar China a refuzat să vină din acest motiv.

Putin a declarat în mai că sprijină propunerile chineze de pace și a sugerat luna aceasta că China și Brazilia, precum și India, ar putea acționa ca mediatori în potențialele discuții de pace privind Ucraina.

Un plan în 12 puncte prezentat de Beijing la începutul războiului a fost primit cu destulă reticență în Ucraina, iar Statele Unite au declarat că Beijingul, deși se prezintă ca un pacificator, reflectă „narativul fals” al Rusiei și nu condamnă invazia acesteia.

Propunerile de pace ale lui Zelenski includ retragerea trupelor ruse din Ucraina, restabilirea frontierelor post-sovietice ale Ucrainei din 1991 și tragerea la răspundere a Rusiei pentru acțiunile sale.

El a declarat că vede guvernul Braziliei ca fiind „mai pro-rus” și a avertizat: „Este necesar să ne amintim că dragostea Rusiei este temporară, iar lipsa de respect a Rusiei pentru statul de drept este permanentă”.

viewscnt
Afla mai multe despre
initiativa de pace in ucraina china brazilia
zelenski
rusia
putin
razboi ucraina