Suedia a ordonat armatei și administrațiilor locale să-și consolideze pregătirile împotriva terorismului pe fondul unei deteriorări a situației securității după mai multe episoade de ardere a unor exemplare ale Coranului, care alimentează tensiuni între țara scandinavă și lumea musulmană, relatează AFP.
Aceste distrugeri ostentative ale cărții sacre a islamului „au sporit riscurile la adresa Suediei”, a avertizat joi premierul suedez Ulf Kristersson într-un mesaj postat pe Instagram, arată news.ro.
„În limba serviciilor suedeze de securitate, dintr-o țintă legitimă, noi am devenit o țintă prioritară”, a avertizat el, subliniind că situația a devenit „foarte gravă”.
În consecință, 15 organisme și administrații ale statului, de la forțele armate și până la fisc și serviciile de poliție, au primit joi misiunea de a-și „intensifica activitatea” sub egida serviciilor de securitate.
„Obiectivul este o consiolidare a capacității Suediei de a se proteja de terorism și de violențe extremiste, a le descuraja și a le contracara”, a precizat într-o conferință de presă ministrul suedez al justiției Gunnar Strömmer.
La sfârșitul lui iunie, un irakian în vârstă de 37 de ani, Salwan Momika, un refugiat în Suedia, a dat foc unor pagini ale unui exemplar al Coranului în fața Marii Moschei din Stockholm, principala moschee suedeză.
CITEȘTE ȘI Impozitul de 1% pe imobilele de peste 500.000 euro, impus de coaliție, se va duce la primăriile ”sărace”Săptămâna trecută, el a călcat în picioare și a rupt un exemplar al Coranului în fața sediului Ambasadei Irakului în Suedia, pentru a-și exprima opoziția față de preceptele islamului.
În urma autorizării de către poliția suedeză a acestui eveniment, sute de irakieni au luat cu asalt și au invadat ambasada Suediei la Bagdad. Ambasadoarea suedeză a fost expulzată din Irak, iar Iranul a anunțat că nu acceptă un nou ambasador al Suediei pe teritoriul iranian.
Guvernul suedez a condamnat profanările, dar a subliniat că libertatea de întrunire și de exprimare sunt protejate de către Constituție.
În ianuarie, un extremist de dreapta a ars un exemplar al Coranului, denunțând candidatura Suedie la NATO și negocierile cu Turcia în acest scop.
După secole de nealiniere, Suedia, la fel ca Finlanda, a decis să adere la Alianța Nord-Atlantică, în urma invadării Ucrainei de către Rusia.
Spre deosebire de vecina sa nordică, Suedia așteaptă în continuare să ca Turcia și Ungaria să-i ratifice aderarea.