SUA, Regatul Unit, Franța și Germania anunță noi sancțiuni împotriva Iranului, acuzat că livrarează rachete balistice Rusiei

SUA, Regatul Unit, Franța și Germania anunță noi sancțiuni împotriva Iranului, acuzat că livrarează rachete balistice Rusiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2024

Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Germania anunță marți că urmează să impună noi sancțiuni Iranului - vizând transportul aerian - și acuză Teheranul de livrarea unor rachete balistice Rusiei pe care să le folosească în atacuri în Ucraina, relatează AFP.

”Rusia a primit livrări de rachete balistice și probabil le va folosi în săptămânile viitoare în Ucraina împotriva ucrainenilor”, a acuzat marți, la Londra, într-o conferință de presă comună cu ministrul britanic de Externe David Lammy, secretarul de Stat american Antony Blinken.

Urmărește-ne și pe Google News

Cei doi urmează să efectueze o vizită la Kiev săptămâna aceasta.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Șeful diplomației americane a anunțat că Statele Unite și aliații lor urmează să impună - ca represalii - noi sancțiuni Iranului, și anume companiei aeriene naționale Iran Air.

Londra, Parisul și Berlinul (E3) au anunțat, la scut timp după aceea, că au primit ”confirmarea că Iranul a efectuat aceste transferuri” de rachete.

Germania își extinde controalele la toate frontierele terestre împotriva imigrației ilegale CITEȘTE ȘI Germania își extinde controalele la toate frontierele terestre împotriva imigrației ilegale

”Luăm măsuri imediate pentru a denunța acordurile noastre bilaterale de servicii aeriene cu Iranul”, anunță guvernele celor trei țări europene.

”În plus, vom colabora să desemnăm indivizi și entități implicate în programul rachetelor balistice ale Iranului și transferului către Rusia a unor rachete balistice și altor arme”, anunță ele.

”Acționăm totodată în vederea sancționării companiei aeriene Iran Air", adaugă ele.

Iranul a respins acuzațiile Occidentului cu privire la transferul de rachete. ”Difuzarea unor informații false și înșelătoare cu privire la transferul de armament iranian către anumite țări nu este bdecât o propagandă îngrozitoare și o minciună menite să ascundă amploarea susținerii masive și ilegale cu armament a Statelor Unite și unor țări occidentale a genocidului din Fâșia Gaza”, a acuzat pe X un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani.

Potrivit lui Antony Blinken, zeci de militari ruși s-au antrenat în Iran în vederea folosirii rachetei balistice de tip Fath-360, cu o rază de acțiune de 120 de kilometri.

”Noi am avertizat Iranul în privat că această măsură va constitui o escaladare spectaculoasă”, a declarat Blinken.

”ACȚIUNI DESTABILIZATOARE”

Luni, Uniunea Europeană (UE) a dat asigurări că Occidentul dispune de ”informații credibile” cu privire la livrări de rachete balistice iraniene Rusiei.

”Noul președinte și ministrul de Interne iranieni au declarat în mai multe rânduri că vor să restabilească dialogul cu Europa. Ei vor să  obțină o relaxare a sancțiunilor. Acțiuni destabilizatoare ca aceasta vor acea exact efectul contrar”, a avertizat Blinken.

Secretarul de Stat american urmează să efectueze împreună cu ministrul britanic de Externe David Lammy o vizită în Ucraina ”săptămâna aceasta”.

”Noi suntem aliații cei mai apropiați. Sunt, așadar, încântat să călătorim împreună, demonstrându-ne astfel angajamentul față de Ucraina”, a declarat Lammy.

Vizita lui Antony Blinken o precedă pe cea la Casa Albă, vineri, a premierului britanic Keir Starmer. Aceasta este cea de a doua vizită la Washington a premierului laburist de la instalarea sa la putere, la începutul lui iulie, după 14 ani de putere conservatoare.

”Relația specială” dintre Statele Unite și regatul Unit a continuat dincolo de clivajele de partid, însă democrații sunt în mod istoric considerați mai apropiați de Partidul Laburist de cât de Partidul Conservator.

Însă, pentru Keir Starmer, o aliniere totală cu democrații s-ar putea dovedi riscantă cu două luni înainte de alegerile americane.

Kamala Harris a mobilizat tabăra democrată după ce a intrat tardiv în campanie în locul lui Joe Biden, însă rămâne cot la cot cu candidatul republican Donald Trump.

Keir Starmer a anunțat în mai multe rânduri că va menține poziția predecesorului său conservator, care susținea ferm Ucraina împotriva Rusiei. Londra este unul dintre cei mai importanți susținători ai Kievului.

Regatul Unit anunța vineri că va furniza 650 de sisteme de rachetă Ucrainei, ca ajutor în vederea unei consolidări a apărării aeriene ucrainene, în urma unor critici ale președintelui Volodimir Zelenski cu privire la ritmul șivrării de ajutoare militare Kievului.

Împreună cu Statele Unite, ”suntem angajați să ne consolidăm alianța”, declara luni seara David Lammy. ”Într-o lume mai instabilă și mai puțin sigură, este în continuare important să să fim națiuni extrem de aliniate”.

viewscnt
Afla mai multe despre
sanctiuni iran
rachete balistice
rusia