Premierul Ciolacu are consultări, luni și marți, cu partidele politice pentru finalizarea calendarului electoral

Premierul Ciolacu are consultări, luni și marți, cu partidele politice pentru finalizarea calendarului electoral
Profit.ro
Profit.ro
scris duminică, 15:31

Guvernul a anunțat programul consultărilor cu partidele politice ale premierului Marcel Ciolacu, luni la Palatul Victori,a pentru a finaliza calendarul electoral al alegerilor prezidențiale și parlamentare. Primii cu care se va vedea șeful Executivului sunt cei de la USR, de la ora 10.00, urmați de AUR la ora 11, apoi UDMR la ora 14.00. De la 15.00, prim-ministrul va avea discuții cu reprezentanții partidului Dianei Șoșoacă, S.O.S. România, de la 16.00 cu grupul minorităților naționale și de la 17.00 cu PUSL.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Consultările vor continua și marți, 2 iulie, cu reprezentanții altor formațiuni politice, mai spune comunicatul de presă al Executivului, informează News.ro.

Din partea Guvernului, vor participa la consultări premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacșu și vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu, mai precizează sursa citată.

Liberalii au fost convocați în Biroul Politic Național, cu prezența fizică obligatorie, luni, de la ora 13.00. Decizia vine în contextul în care prim-ministrul și liderul PSD Marce Ciolacu a anunțat că, de luni, împreună cu cei doi vicepremieri, că îi invită pe liderii tuturor partidelor pentru a stabili cu aceștia calendarul alegerilor.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi va invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. „Aceasta este abordarea corectă și nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu inițieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanșa o criză guvernamentală și instabilitate în România”, a subliniat el. Liderul PSD a mai spus că vineri era ultima zi în care putea fi adoptată hotărârea de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale la 15 septembrie.

Joi, președintele social-democraților spunea, la Bruxelles, despre blocajul din coaliție privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale, că este evident că PNL dorește să schimbe regulile jocului iar dacă decizia lor rămâne aceeași, nu are rost să facă o nouă ședință a coaliției. El a adăugat că abordarea sa este foarte clară, și anume că liberalii nu și-au ținut cuvântul dat. „Onoarea nu este numai pe panouri, este și în discuții”, a transmis Ciolacu.

În replică, Nicolae Ciucă a reacționat la afirmațiile lui Marcel Ciolacu și a precizat că nu înțelege reacția acestuia. „Afară este foarte cald. Asta da, pot să înțeleg”, a mai spus liderul PNL care e reiterat că atunci când vine vorba de alegeri prezidențiale liberalii vor respecta termenele și prevederile legale și vor opera „exclusiv pe baza principiilor democratice, nu pe baza intereselor conducerii PSD”.

Elena Lasconi, desemnată de USR să fie candidata partidului la prezidențiale, a declarat că a fost invitată la discuțiile cu premierul Ciolacu privind stabilirea datei alegerilor, însă consideră că este doar o mimare a unor discuții și consultări. Ea a spus că va participa la aceste așa-zise negocieri și consideră că alegerile prezidențiale trebuie să aibă loc la termen, pentru a fi respectată legislația, însă nu are nicio problemă să intre in luptă și mâine.

AUR a anunțat că va participa la consultările anunțate de premierul Marcel Ciolacu cu privire la data alegerilor prezidențiale din acest an. Delegația AUR va fi compusă din președintele AUR, George Simion, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, și prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, mai precizează comunicatul formațiunii. Totodată, partidul condus de George Simion condamnă lipsa de asumare a prim-ministrului Marcel Ciolacu, precum și iresponsabilitatea coaliției PSD-PNL în privința modului deficitar în care cele două partide conduc țara și au organizat alegerile din 9 iunie, iar acum jonglează, după propriile interese politice, cu data alegerilor prezidențiale.

Senatorul Cseke Attila susține că UDMR este de acord cu orice variantă privind alegerile prezidențiale, care pot avea loc în octombrie, sfârșit de noiembrie sau început de decembrie, pentru turul al doilea, stabilirea datei fiind atributul Guvernului.

De asemenea, Partidul Umanist Social Liberal l-a informat pe premierul Marcel Ciolacu, în perspectiva discuțiilor inițiate de acesta cu partidele politice pe tema datei scrutinului prezidențial, că numai deputatul Grațiela Gavrilescu, președinte al Biroului Executiv al PUSL, își poate lua angajamente în numele partidului.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri
calendar
electoral
prezidențiale
parlamentare