Premierul Ludovic Orban anunță că Guvernul pregătește un plan de relansare a economiei, spunând că ar putea majora de la 15 la 20 de miliarde de lei plafonul de garantare pentru programul IMM Invest, dar și că ia în calcul crearea unui fond de investiții deținut "în primă fază” de statul român, dar și în susținerea investițiilor greenfield.
Măsurile au mai fost anunțate și în urmă cu o lună.
"Noi pregătim acum un plan de reconstrucție economică, un plan de relansare economică”, a declarat Ludovic Orban, luni seară, la Digi 24.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Primul ministru a precizat că Guvernul pe care îl conduce a luat "măsuri bune” pentru susținerea economiei, cum ar fi rambursările de TVA, plata concediilor medicale, oprirea măsurilor de poprire, măsuri "care să asigure lichiditate cât mai mare” în economie. El a criticat modelul economic bazat pe consum promovat de guvernul precedent, scrie News.ro.
"Nu au fost sprijinite investițiile (...) s-au luat decizii catastrofale din punct de vedere economic care au distrus competitivitatea companiilor românești, vezi Ordonanța 114. (...) În primul rând plecăm de la un principiu care e al liberalilor în istorie, prin noi înșine”, a spus Orban.
El a precizat că sistemul financiar bancar trebuie să sprijine economia și că băncilor "le-a convenit să împrumute statul” decât să susțină companiile, acesta fiind motivul pentru care Guvernul a decis să implementeze programul IMM Invest. Orban a spus că plafonul de garantare pentru acest program ar putea fi crescut de la 15 miliarde de lei, la 20 de miliarde de lei.
Premierul a susținut de asemenea că Executivul are în vedere susținerea investițiilor, prin crearea unui fond de investiții care "în primă fază” să fie deținut de statul român și care să beneficieze de "un management independent”.
"Un fond de investiții pe care să-l realizăm fie ca un fond care investește direct în acțiuni ale companiilor pentru a ajuta anumite companii, fie se face partener cu alte fonduri de investiții private. (...) Poate să devină partener el sau să sprijine alte fonduri de investiți private”, a afirmat Orban.
El a precizat că ar fi necesari aproximativ 300 de milioane de eur, capitalizarea acestui fond de investiți, iar fondurile ar putea veni de la bugetul de stat sau din fonduri europene "în măsura în care se va permite”. El a spus că o sută de milioane de euro au fost deja "identificați” pentru a fi alocați capitalizării acestui fond.
"E prematur să-l listezi pe bursă, ideea să-l listăm pe bursă, să scoatem titluri de fonduri, să scoatem emisiuni de obligațiuni în timp, dar întâi trebuie ca fondul să-și arate capabilitățile, să arate că are capacitatea de a genera profit din plasamentele pe care le face”, a spus Orban.
Orban a menționat că printre priorități se numără investițiile greenfield și de tip offset, în industrii precum cea militară.
Primul ministru a declarat că planul de relansare economică va fi finalizat "cât de curând” și că este nevoie de modificări legislative.
Ludovic Orban a spus că relansarea economiei se poate, de asemenea, baza pe banii europeni, referindu-se atât la fondurile din exercițiul financiar, cât și la împrumuturile pe care Comisia Europeană le va face pentru a le aloca statelor membre.