Președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a referit la economia la energie, afirmând că, România, deși are cel mai mic consum din Europa, a redus deja cu 5,2 la sută în acest an. Economia făcută de populație a fost anul acesta de 8% față de alți ani. ”Ce economie să mai facă România?”, a afirmat liderul PSD.
Marcel Ciolacu a precizat că susține intenția Guvernului de a finanța schimbarea becurilor cu filament, cu becuri tip LED, scrie News.ro.
”În primul rând, eu cred că este o intenție bună și sperăm să fie un program pe care să-l includem deja în programele finanțate de către UE cum e Rabla la electrocasnice. Aici a fost intenția Guvernului și o susțin, nu am nicio problemă, pentru becuri cu LED. Dacă avem înțelepciunea, avem și un producător român de becuri cu LED și m-a și uitat, avem cele mai mici prețuri, 12 lei”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3.
Președintele PSD a făcut referire și la economia de energie, recomandată de Uniunea Europeană.
”Să spunem adevărurile: înțelegem cu toții, pe cap de locuitor, România consumă cea mai puțină energie pe cap de locuitor, respectiv 2,4 megawați. Consumăm, ca să avem o comparație, de două ori și jumătate mai puțin decât de un german care consumă în jur de 6,5 megawați. Anul acesta am consumat, conform INS, cu 5,2% mai puțină energie electrică. Dacă ne uităm la populație, deja am consumat cu 8% mai puțin”, a subliniat Ciolacu.
Marcel Ciolacu a adăugat că România are cel mai mic consum de energie din Europa.
”Ce vrem noi, de fapt? Ce economie să mai facă România? Avem cel mai mic consum din Europa. Noi trebuie să-i lăsăm pe români în pace, au singuri înțelepciunea de a face economie atât cât au nevoie, fiindcă își fac economie la propriul buget al familiei. Deja s-a dovedit că reacția românilor este una corectă și să nu intervenim cu astfel de anunțuri. Dacă vrea UE și ar fi culmea să fiu considerat împotriva UE, dar, dacă au vreun plan și au norme de aplicare, să ni-l trimită. Mai puțin aia cu dușul în doi, cred că e deja un pic cam mult”, a mai spus Ciolacu.
În ceea ce privește consumul de gaze naturale, România a redus consumul cu 18 la sută.
”Avem o reducere de consum la gaze de aproximativ 18%. Reacția a fost pe măsură. Toată lumea a început să se gospodărească, nu cred că Guverul trebuie să vină cu măsuri suplimentare să cerem ceva românilor în această perioadă, pentru că este aberant”, a mai precizat Marcel Ciolacu.
Comisia Europeană propune o intervenție de urgență pe piețele europene ale energiei pentru a face față recentelor creșteri dramatice ale prețurilor. Comisia propune, printre altele, obligația de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5 % în timpul orelor de vârf selectate. Statele membre vor trebui să identifice 10 % din totalul de ore, care au cel mai mare preț preconizat, și să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf. Comisia propune, de asemenea, ca statele membre să urmărească reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puțin 10 % până la 31 martie 2023.