FOTO LIVE TEXT România își alege finala președinților

FOTO LIVE TEXT România își alege finala președinților
scris astăzi, 08:42

11.12 Candidatul independent Mircea Geoană a afirmat că la alegerile prezidențiale nu alegem doar un președinte, ci și o direcție pentru țară. El a precizat că avem de ales între corupție și extremism, între competență și patriotism și că este nevoie de o participare cetățenească masivă.

”Nu alegem doar un președinte, alegem o direcție pentru țară. Cred că alegerea este destul de clară, avem de ales între corupție și extremism, între competență și patriotism. Celor care încă nu s-au decis dacă și cu cine să voteze, sper că noaptea le-a fost un sfetnic bun. E nevoie de participare cetățenească masivă pentru a putea să ne alegem viitorul în mod democratic și liber. Și un mesaj de încurajare pentru diaspora românească din Europa, din America de Nord, îi așteptăm în număr mare la vot și de asemenea pentru masiva diasporă basarabeană care a făcut diferența la alegerile din Republica Moldova și sper să facă diferența și la alegerile prezidențiale de la noi”, a declarat Mircea Geoană.

Urmărește-ne și pe Google News

El a precizat că este încrezător că românii vor alege cel mai bun președinte pentru vremuri complicate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Noi am trecut prin acest exercițiu, suntem încrezători și sunt convins că românii și româncele vor alege cel mai bun președinte pentru vremuri complicate. Avem de ales între pace și insecuritate, între dezvoltare și stagnare, criza economică bate la ușă  Rugămintea mea este să alegeți cei mai competenți oameni pe care îi găsiți pe buletinele de vot.
Data viitoare sper să nu mai votăm așa, să intrăm și noi în rândul lumii, să votăm digital, cu blockchain. Este ușor depășit sistemul nostru electoral”, a mai afirmat Geoană.

11.04 Polițiștii ieșeni au întocmit dosar penal pentru furtul unui panou electoral și au acordat în ultimele 24 de ore două amenzi, dar și un avertisment, pentru continuarea campaniei după ce aceasta s-a încheiat în mod oficial.

11.01 Candidata USR Elena Lasconi spune că a votat cu „încrederea că azi nimeni nu își va face bagajul să plece din țară”.

„Am votat cu încrederea că azi nimeni nu își va face bagajul să plece în altă țară (…) Am votat cu încrederea că 1.116 români nu au murit degeaba la Revoluția din 1989 și că putem continua ce am început atunci. Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toți, nu doar pentru unii”, a spus Lasconi.

10.59 Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că a votat pentru un lider priceput care și-a pus țara pe primul loc, cu devotament și responsabilitate. El a amintit că sunt aleși conducători pricepuți prin participarea tuturor la vot, iar conducătorii nepricepuți sunt aleși de oamenii buni care nu vin la vot.

”Am votat pentru un lider priceput, care întotdeauna și-a pus țara pe primul loc, cu devotament și responsabilitate. Am votat pentru un lider în care am încredere că, în calitate de comandant suprem al Forțelor Armate, va face ceea ce trebuie pentru a apăra interesul național și securitatea României în condițiile în care avem război la graniță”, a declarat Emil Boc.

El îi invită pe alegători la vot să aleagă cel mai bun președinte pentru următorii cinci ani.

”Pe de altă parte, îi invit cei clujeni să vină la vot. Conducătorii pricepuți se aleg doar prin participarea noastră, a tuturor, la vot. Cineva spunea următorul lucru: conducătorii nepricepuți se aleg de către oamenIi buni care nu vin la vot. Așa că haideți, dragi oameni buni la vot, pentru că avem nevoie să ne alegem cel mai bun președinte pentru următorii cinci ani, de care depinde soarta noastră până la urmă a tuturor, pacea și securitatea și de acolo vine și prosperitatea și restul lucrurilor bune de care avem nevoie”, a mai declarat Emil Boc.

10.47 Până la ora 10 au votat la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan în Capitală 77.757 de cetățeni, adică 4,35% din numărul celor înscriși în listele electorale.

Prezența la referendum pe sectoare este următoarea:

Sectorul 1 – 10.132 votanți, reprezentând 4,82%
Sector 2 – 13.598 votanți, reprezentând 4,63%;
Sector 3 – 16.489 votanți, reprezentând 3,69%;
Sector 4 – 12.250, reprezentând 4,51%;
Sector 5 – 10.132 votanți, reprezentând 4,22%;
Sector 6 – 15.156 votanți, reprezentând 4,65%.

Pe liste permanente sunt înscriși 1.786.929 alegători în Capitală.

Pentru ca referendumul să fie validat, este necesar ca 30% din 1,8 milioane, cât reprezintă numărul total de alegători din București, adică aproximativ 540.000 de persoane, să participe la vot. În plus, pentru ca rezultatele să fie valide, opțiunile valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puțin 25% din totalul persoanelor cu drept de vot, ceea ce înseamnă cel puțin 450.000 de voturi valide.

Referendumul trebuie votat de 50% plus 1 din votanți pentru a trece.

10.43 Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, s-a prezentat la secția de votare, însă nu a votat deoarece încă nu este cetățean al României. Fritz, care a fost însoțit de fostul lider al USR, Cătălin Drulă, a îndemnat oamenii să meargă la vot și să dea un vot util pentru țară.

”O zi rece, dar însorită, cred că ăsta este un semn bun pentru România. Astăzi e o zi importantă cu o miză uriașă pentru următorii 4 ani. După cum știți, eu personal, încă nu pot vota, dosarul meu de cetățenie va fi analizat în 17 decembrie, dar eu doar pot sa fac un apel sa voteze timisorenii, sa voteze timisenii pentru un candidat care a dovedit in trecut ce vaface in viitor. Cel mai bun indiciu pentru cum va performa un politician este sa ne uitam in trecutul lui. Eu cred că România are nevoie de un președinte modest, cinstit, care are capacitatea să unească țara. Fac apel la toți să dea acest vot nu pentru un candidat anume, ci un vot util pentru țară”, a declarat Dominic Fritz.

Edilul Timișoarei l-a însoțit la secția de votare pe fostul lider USR, Cătălin Drulă.

”Am votat cu optimism astăzi, simt că crește un val al speranței în România și sper din toată inima, cred că la sfârșitul acestei zile vom avea o veste bună, vom avea un tur doi în care vom avea  pe cine să alegem, pentru un viitor mai bun al României, pentru a schimba felul cum e condusă România de la Cotroceni, pentru o premieră, pentru un om care a dovedit ce a făcut în cariera privată și publică. E un vot pe care l-am dat astăzi cu speranță pentru viitor”, a declarat Drulă.

10.34 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că este convins că vom avea un președinte mult mai atent la ceea ce dorește societatea românească și a menționat că România are nevoie de un președinte protector.

Kelemen Hunor și-a exercitat, duminică, dreptul de vot la o secție de votare din localitatea sa natală, Cîrța, din județul Harghita.
”Am votat în armonie totală cu convingerile mele politice și morale și am votat vocea rațiunii. Vă îndemn să mergeți la vot, astăzi este primul tur al alegerilor prezidențiale și sunt convins, sper că vom avea un președinte care va fi mult mai atent la tot ceea ce dorește societatea românească”, a declarat Kelemen Hunor.

Întrebat de ce fel de președinte are nevoie România, președintele UDMR a răspuns: ”De un președinte care este de partea oamenilor, care asigură securitatea, aș putea să spun președinte protector, care are capacitatea de a asigura securitatea pentru fiecare om, va reda speranța pentru fiecare familie și se va ocupa în primul rând de problemele legate de declinul demogafic fiindcă asta este problema cea mai importantă a României”.

10.29 Edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că a votat la referendumul local pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, cu o alocare a banilor acolo unde trebuie și împotriva mafiei imobiliare.

"Am votat pentru referendumul local pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil, cu o alocare a banilor acolo unde trebuie și mai ales, (...) cum votez întotdeauna, împotriva mafiei imobiliare", a spus Nicușor Dan.

Edilul general al Capitalei a punctat că aproximativ 4-5% dintre bucureștenii care au votat până s-a prezentat el la urne nu au luat și buletinele de vot pentru referendumul local.

"Când am plecat eu de acasă votaseră 40.000 pentru referendum și cam 44.000 pentru alegerile prezidențiale în București", a afirmat Nicușor Dan.

În altă ordine de idei, el a anunțat că a votat la primul tur al alegerilor prezidențiale pentru democrație și o direcție occidentală a țării. "Am votat cum votez de 35 de ani, pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României", a adăugat edilul Nicușor Dan. 

10.24 Președintele UDMR Bihor, Cseke Attila, spune că a votat pentru rațiune în administrația publică și pentru ca oamenii să se afle în centrul atenției programelor publice.

"Am votat ca rațiunea să se întoarcă în administrația publică centrală și îndemn pe toată lumea să iasă la vot, pentru că este important să își exprime punctul de vedere și de asemenea, este important ca oamenii să fie în centrul atenției programelor și politicilor publice din România", a declarat, pentru Agerpres, liderul UDMR Bihor, Cseke Attila.

10.17 Președintele Klaus Iohannis a votat atât pentru alegerile prezidențiale, cât și la referendumul convocat de primarul Capitalei Nicușor Dan.

El a fost întrebat ce mesaj le transmite românilor, după ce a votat pentru alegerile prezidențiale și pentru referendumul din București.

"Să poftească toți la vot!", a răspuns președintele Iohannis.

09.46 Primarul Sectorului 3 al capitalei, Robert Negoiță, a declarat că a votat pentru un președinte responsabil, care să ducă țara într-o direcție corectă.

"Am votat pentru o persoană care - consider eu - că poate să mă reprezinte cel mai bine, un președinte pentru toți, nu doar pentru unii, pentru cei mulți și un președinte responsabil, care să aibă grijă să ducă țara într-o direcție corectă", a spus Robert Negoiță.

El i-a îndemnat pe cetățeni să iasă la vot. 

09.37 Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că a votat pentru o Românie modernă și europeană.

"Am votat pentru un președinte responsabil, pentru o Românie modernă și europeană", a declarat Bolojan, imediat după vot.

09.18 Candidatul PSD la Președinție Marcel Ciolacu a declarat duminică, după ce a votat la alegerile prezidențiale, că , a votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume și una în care cetățenii să aibă un trai decent. El a adăugat că a mai votat pentru stabilitate, echilibru și echitate socială.

”Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume, am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și nu în ultimul rând am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său. Am votat pentru cît mai multe victorii ale românilor și României, cum a fost ultima victorie de acum câteva zile, aderarea completă la Spațiul Schengen.

Am votat pentru stabilitate, pentru un echilibru și o echitate socială și de asemenea, pentru pace. Cu toții ne dorim un trai mai bun și ne dorim să fim cum suntem noi românii. Și sunt ferm convins că după această campanie electorală așa vom fi”, a declarat Marcel Ciolacu, la ieșirea din secția de votare.

09.12 Un număr de 306 sesizări cu privire la posibile incidente electorale au fost semnalate pe parcursul nopții, dintre care 33 nu s-au confirmat, iar alte 87 urmează să fie verificate, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

"Efectivele MAI au întocmit trei dosare penale cu privire la posibile infracțiuni. De asemenea, angajații MAI au aplicat 43 de amenzi, în valoare de aproape 70.000 de lei și 110 avertismente pentru contravenții referitoare la procesul electoral. Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale", a spus Dajbog.

08.46 Președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat, după ce a votat la alegerile preziidențiale, că nu s-a votat pe sine deși era pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale și a lansat un apel către simpatizanții săi să facă același lucru.

”E o situație, inedită, o premieră. Am fost în situația în care nu m-am votat pe mine. Îi rog pe toți simpatizanții mei, pe toți cei care cred în mine, să facă ceea ce am făcut eu”, a declarat Ludovic Orban.

El a anunțat la începutul acestei săptămâni că se retrage din competiția prezidențială și că o va susține pe Elena Lasconi, candidatul USR la aceste alegeri.

08.43 Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că a votat pentru prosperitate, securitate și democrație și a explicat că votul util merge către acel candidat ”care are onesitatea, decența și pregătirea necesare să poată să gestioneze tot ceea ce ține de responsabilitățile acestei funcții”.

Soția sa a declarat jurnaliștilor că a votat pentru ca barierele care acum ne separă să cadă. 

Aproape 40.000 de români au votat duminică, în primele 10 minute de la deschiderea secțiilor de votare din țară, pentru alegerile prezidențiale.

Peste 18 milioane de români din țară sunt așteptați, duminică, 24 noiembrie 2024, să-și exprime opțiunea la primul tur al alegerilor prezidențiale, pe buletinul de vot regăsindu-se 14 candidați.

Cele aproape 19.000 de secții de votare de pe teritoriul României s-au deschis la ora 7.00 și se închid la ora 21.00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cei aflați în sediu sau la coadă în afara localului de vot.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
alegeri