Laburiștii îi cer lui Liz Truss să refuze indemnizația de premier

Laburiștii îi cer lui Liz Truss să refuze indemnizația de premier
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 oct 2022

Liderul Partidului Laburist, în opoziție, sir Keir Starmer, i-a cerut lui Liz Truss să nu pretindă o indemnizație de până la 115.000 de lire sterline pe an la care ar avea dreptul după demisia din funcția de prim-ministru, notează BBC.

Liz Truss și-a anunțat joi demisia, după doar 45 de zile în funcție, informează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea va putea acum să solicite indemnizația pentru costuri publice (PDCA), stabilită în prezent la 115.000 de lire sterline, la care au dreptul toți foștii premieri.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Boris Johnson și Rishi Sunak - favoriți în cursa pentru fotoliul de premier al Marii Britanii. Boris Johnson s-a întors din Caraibe CITEȘTE ȘI Boris Johnson și Rishi Sunak - favoriți în cursa pentru fotoliul de premier al Marii Britanii. Boris Johnson s-a întors din Caraibe

Dar liderul laburist a spus că „nu și-a câștigat dreptul” la indemnizație.

Foștii premieri pot recurge la PDCA pentru orice costuri care apar ca urmare a îndatoririlor publice.

„Nu ar trebui să accepte acest drept. După 44 de zile, nu și-a câștigat dreptul la acel drept, ar trebui să-l refuze”, a spus Kerr.

PDCA a fost anunțată de fostul premier John Major în martie 1991, în urma demisiei lui Margaret Thatcher.

A fost introdus pentru a-i ajuta pe foștii premieri încă activi în viața publică, plățile fiind efectuate doar pentru a acoperi costul real al continuării îndeplinirii sarcinilor publice.

Costurile sunt o rambursare a cheltuielilor suportate pentru birou și secretariat „care decurg din poziția lor specială în viața publică” - de exemplu, costuri de birou, salarii pentru personalul care îi ajută în munca lor în viața publică sau deplasări la evenimente în care se află în calitate de fost prim-ministru.

Toți foștii premieri sunt eligibili să recurgă la PDCA. John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron și Theresa May au solicitat cu toții alocația după ce au părăsit funcția. Nu se știe încă dacă Boris Johnson a solicitat alocația, deoarece cele mai recente cifre anuale nu au fost încă publicate.

Foștii premieri nu au solicitat întotdeauna suma integrală și nu este plătită automat, așa că trebuie să furnizeze chitanțe.

Atât Major, cât și Blair au solicitat întreaga sumă pentru 2020-2021, Brown a pretins 114.712 lire sterline, Cameron a pretins 113.423 lire sterline și May a cerut 57.382 lire sterline.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
truss
demisie
salariu
premier
laburisti