Înainte să ajungă numărul 2 în conducerea NATO, fostul lider PSD Mircea Geoană a fost angajat de către Guvernul Dăncilă

Înainte să ajungă numărul 2 în conducerea NATO, fostul lider PSD Mircea Geoană a fost angajat de către Guvernul Dăncilă

Sursă foto: Facebook

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 iun 2021

Fostul lider, senator și candidat la președinție al PSD Mircea Geoană, totodată ex-ministru de Externe și ambasador al României la Washington, a fost angajat timp de 4 luni în Ministerul Afacerilor Externe în 2019, în mandatul Guvernului PSD-ALDE Dăncilă, el dându-și demisia de la minister cu circa o lună înainte de a prelua postul de secretar general adjunct al NATO pe care îl deține și în prezent și în care a fost numit în iulie 2019.

În ultimele 3  luni, mai mulți actuali și foști lideri marcanți ai PSD, cum ar fi Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu sau Adrian Năstase, au evocat posibilitatea ca Mircea Geoană să fie candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2024. Geoană a fost exclus din PSD în noiembrie 2011, la 2 ani după ce a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Traian Băsescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe 29 mai 2019, premierul PSD de atunci, Viorica Dăncilă, declara la Parlament că îi așteaptă în partid "pe toți cei care au rămas cu sufletul alături de PSD". Presa a relatat că, în aceeași perioadă, Geoană a participat la o întâlnire la Palatul Victoria cu premierul Dăncilă și cu Gianni Pittella, liderul grupului socialist în Parlamentul European.

Cum ajunge România \ CITEȘTE ȘI Cum ajunge România "groapa de gunoi" a Europei: În alte state, neutralizarea deșeurilor costă 500 euro, în România costă 20-50 de euro

"Binențeles că și Mircea Geoană și alți colegi care vor să vină alături de PSD vor avea loc. Eu îmi doresc toți oamenii de bună credință și care, chiar dacă au plecat din varii motive, sufletul lor a rămas tot alături de social-democrați", spunea Dăncilă.

În aceeași zi, Mircea Geoană scria pe Facebook că rămâne "cu inima" alături de social-democrație și de foștii colegi din PSD, însă adăuga că planurile sale imediate "nu includ revenirea în politica militantă".

Cu 2 zile înainte, pe 27 mai 2019, actualul secretar general adjunct al NATO era reîncadrat în MAE, condus atunci de Teodor Meleșcanu de la ALDE, potrivit informațiilor furnizate de minister la solicitarea Profit.ro. Mircea Geoană deține gradul de ambasador și este membru al Corpului Diplomatic din anul 2000.

Moderna încheie cu Medison Pharma un acord de distribuție pentru vaccinul său împotriva Covid-19. Parteneriatul vizează aproape 20 de piețe, inclusiv România CITEȘTE ȘI Moderna încheie cu Medison Pharma un acord de distribuție pentru vaccinul său împotriva Covid-19. Parteneriatul vizează aproape 20 de piețe, inclusiv România

"În perioada 2004 – 2019, domnul Geoană a avut contractul individual de muncă încheiat pe durată nedeterminată cu MAE suspendat, atât de drept, pe durata exercitării mandatelor succesive de senator, cât și pentru interese personale. La data de 27 mai 2019, domnul Geoană și-a reluat activitatea în Centrala Ministerului Afacerilor Externe și a fost reîncadrat în funcția și gradul diplomatic de ambasador. În perioada 27 mai 2019 – 31 august 2019, domnul Geoană a fost numit reprezentant special pentru dezbaterea privind viitorul Europei și dezvoltarea de strategii referitoare la Marea Neagră și Balcanii de Vest, în sprijinul și sub coordonarea ministrului delegat pentru afaceri europene (George Ciamba, la acea dată – n.r.) și a secretarului de stat pentru relații interinstituționale și juridice (Victor Micula – n.r.), din cadrul MAE", a transmis instituția.

Pe 17 iulie 2019, NATO anunța oficial numirea lui Mircea Geoană în funcția de secretar general adjunct al organizației, fostul lider al PSD preluându-și postul pe 17 octombrie. 

"La data de 25 septembrie 2019, domnului Geoană i-a încetat, la cerere, contractul individual de muncă încheiat pe durată nedeterminată cu Ministerul Afacerilor Externe, încetând astfel inclusiv calitatea sa de membru al Corpului Diplomatic și Consular al României", se mai menționează în răspunsul MAE la solicitarea Profit.ro. Ministerul nu precizează veniturile încasate de Mircea Geoană în cele 4 luni lucrate ca ambasador și reprezentant special.

Prețul caselor, la nivel global, a crescut cu 7,3%, cea mai mare creștere înregistrată din ultimul trimestru 2006. Turcia conduce topul CITEȘTE ȘI Prețul caselor, la nivel global, a crescut cu 7,3%, cea mai mare creștere înregistrată din ultimul trimestru 2006. Turcia conduce topul

Potrivit declarațiilor sale de avere și interese depuse ca ambasador la MAE, Mircea Geoană a încasat în 2018 venituri totale de 324.000 lei (în medie 27.000 lei pe lună, echivalentul a circa 5.600 euro) în calitate de președinte al Institutului Aspen România.

În același an, el a înființat firma de consultanță MG International Strategic Consulting Group SRL, care a înregistrat în 2018 un profit net de 247.000 lei, la o cifră de afaceri de 396.000 lei. Ulterior, rulajul societății a scăzut la 118.000 lei în 2019 (cu pierderi de 49.000 lei) și zero anul trecut (-50.000 lei).

Inițial, firma era controlată de Mircea Geoană, cu 60% din capital, soția sa și fiul său deținând câte 20%. Conform termene.ro. în octombrie 2019, cu puțin timp înainte de preluarea postul de secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană a ieșit din firmă, cedându-și părțile sociale celorlalți membri ai familiei și renunțând și la calitatea de administrator al acesteia.

viewscnt
Afla mai multe despre
mircea geoana nato
mircea geoana psd
mircea geoana candidat presedintie
mircea geoana ambasador
mircea geoana viorica dancila