Guvernul îi cere lui Dragnea să clarifice “defăimarea socială”, care nu se regăsește în reglementările UE

Guvernul îi cere lui Dragnea să clarifice “defăimarea socială”, care nu se regăsește în reglementările UE
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 7 oct 2015

Guvernul a adoptat un aviz de susținere a proiectului de lege inițiat de președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea privind “defăimarea socială”, dar îi solicită liderului PSD, într-un document obținut de Profit.ro, să clarifice acest termen și să elimine un articol privind incitarea la ură și discriminarea socială. Executivul arată că textele respective se suprapun unor legii în vigoare, nu există în reglementările europene sau vin în contradicție cu prevederile Codului Penal.

Guvernul a adoptat punctul său de vedere în care susține proiectul liderului social-democrat, miercuri, în ziua în care Senatul a adoptat propunerea legislativă, chiar înaintea altor inițiative ale Executivului aflate în procedură de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News

Deși i se solicitase doar în urmă cu o săptămână un punct de vedere, Guvernul s-a grăbit să acorde aviz proiectului lui Liviu Dragnea, cu toate că în aviz au fost formulate o serie de observații la prevederile acestuia.

Executivul subliniază că, în primul rând, conceptul de “defăimare socială” necesită “o clarificare prin raportare la definiția legală a discriminării”, fiind necesară evitarea paralelismului cu o reglementare cu conținut similar de la art. 2 alin (4) din Ordonanța Guvernului nr. 137/ 2000.

Potrivit acestui articol, este interzisă discriminarea persoanelor pe pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV sau apartenență la o categorie defavorizată.

Conform proiectului lui Liviu Dragnea, defăimarea socială constituie “fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartanenței sale la un anumit grup social”.

Potrivit punctului de vedere transmis de Guvern, noțiunea de defăimare socială nu este însă “consacrată de reglementările comunitare”.

Guvernul a mai subliniat că este necesară eliminarea articolului privind incitarea la ură și discriminarea socială din proiect, deoarece acestea sunt incriminate deja în art. 369 al Codului Penal.

Executivul mai solicită și eliminarea cotei de 1% din timpul de emisie impusă televiziunii și radioului public pentru promovarea toleranței și nediscriminării.

În punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul atrage atenția totodată că programele de formare profesională pentru personalul didactic intră în atribuția instituțiilor din sistemul de educație.

Executivul este însă de acord cu cheltuirea în următorii 5 ani a circa 3 milioane lei pentru înființarea Departamentului pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Pornind de la toate aceste considerente, Guvernul arată că susține adoptarea inițiativei lui Liviu Dragnea, cu observațiile și propunerile comunicate.

Senatul a aprobat, în ședința plenului de miercuri, propunerea legislativă privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup, inițiată de Liviu Dragnea (PSD), potrivit căreia defăimarea socială se pedepsește cu amendă de la 1.000 lei până la 60.000 lei.

Opoziția a reclamat faptul că Biroul Permanent al Senatului a schimbat însă abia marți seară, doar cu câteva ore înainte de plen, ordinea de zi pentru ziua de miercuri, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat al doilea în ședința senatorilor.

Mai mult, liberalul Puiu Hașotti a observat faptul că proiectul lui Liviu Dragnea, deși avea termen de adoptare tacită abia înainte de Crăciun, respectiv 23 decembrie, conducerea Senatului a considerat oportun să fie discutat și adoptat doar după două săptămâni de la depunere, cu mult înaintea altor proiecte care au termen de adoptare tacită în câteva zile sau se află în procedură de urgență.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
dragnea
defaimare sociala
senat
punct de vedere