Erdogan cheamă la o alianță islamică împotriva Israelului. Războiul a făcut peste 40.939 de victime în teritoriul palestinian, majoritatea morților fiind femei și copii, potrivit ONU

Erdogan cheamă la o alianță islamică împotriva Israelului. Războiul a făcut peste 40.939 de victime în teritoriul palestinian, majoritatea morților fiind femei și copii, potrivit ONU
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 sep 2024

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că țările islamice ar trebui să formeze o alianță împotriva a ceea ce el a numit „amenințarea crescândă a expansionismului” Israelului, o declarație care a fost taxată rapid de ministrul israelian de externe, relatează Reuters.

Președintele turc a făcut acest comentariu după ce a descris ceea ce oficialii palestinieni și turci au spus că a fost uciderea de către trupele israeliene a unei femei cu cetățenie turcă și americană, care lua parte la un protest, vineri, față de extinderea coloniilor în Cisiordania ocupată de Israel.

Urmărește-ne și pe Google News

„Singurul pas care va opri aroganța israeliană, banditismul israelian și terorismul de stat israelian este alianța țărilor islamice”, a declarat Erdogan la un eveniment al Asociației Școlilor Islamice organizat lângă Istanbul.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

El a mai spus că pașii recenți pe care Turcia i-a făcut pentru a îmbunătăți legăturile cu Egiptul și Siria au ca scop „formarea unei linii de solidaritate împotriva amenințării crescânde a expansionismului” israelian, despre care a spus că amenință deopotrivă Libanul și Siria.

GAZE Fluxuri record din România către Ungaria. Rata de utilizare: 100% CITEȘTE ȘI GAZE Fluxuri record din România către Ungaria. Rata de utilizare: 100%

Ministrul israelian de externe Israel Katz a replicat într-o declarație că remarca lui Erdogan este „o minciună periculoasă și o incitare” și l-a acuzat pe liderul turc că lucrează de ani de zile cu Iranul pentru a submina regimurile arabe moderate din regiune.

Erdogan l-a primit pe președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi la Ankara săptămâna aceasta și au discutat despre războiul din Gaza și despre modalitățile de a continua să repare legăturile lor înghețate mult timp, aceasta fiind prima vizită prezidențială de acest fel din ultimii 12 ani. Legăturile dintre cele două țări au început să se dezghețe în 2020, când Turcia a început să depună eforturi diplomatice pentru a reduce tensiunile cu rivalii regionali înstrăinați, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Erdogan a declarat în iulie că Turcia îi va adresa o invitație președintelui sirian Bashar al-Assad „în orice moment” pentru eventuale discuții în vederea restabilirii relațiilor dintre cei doi vecini, care au rupt legăturile în 2011, după izbucnirea războiului civil sirian.

După incidentul de vineri cu tânăra turco-americană, armata israeliană a declarat că analizează informațiile potrivit cărora o femeie cetățean străin „a fost ucisă în urma unor focuri de armă trase în zonă”. Detaliile incidentului și circumstanțele în care a fost lovită sunt în curs de examinare, a transmis armata.

Biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu nu a comentat deocamdată incidentul de vineri.

Armata israeliană a anunțat că a efectuat, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, lovituri în sudul Libanului împotriva unor clădiri militare aparținând mișcării islamiste Hezbollah, care a revendicat lansarea unei salve de rachete asupra unui oraș din nordul Israelului, relatează AFP.

„În cursul nopții, forțele armate israeliene au lovit clădiri militare ale Hezbollah în regiunile Aitaroun, Maroun al-Ras și Yaroun, în sudul Libanului”, a precizat armata într-un comunicat, afirmând că a interceptat mai multe rachete trase din Liban.

După ce Israelul a anunțat, la 1 septembrie, că Hamas a ucis șase ostatici, inclusiv un cetățean american, administrația Biden și-a intensificat eforturile pentru a obține un armistițiu, pe care îl consideră imperativ.

Însă premierul israelian Benyamin Netanyahu rămâne inflexibil după ce a promis să distrugă Hamas. Și aceasta în pofida presiunilor exercitate de o mare parte a populației israeliene în favoarea unui compromis. Washingtonul a afirmat săptămâna aceasta că un acord de încetare a focului a fost aprobat în proporție de „90%”. Dar fiecare zi care trece fără ca acesta să fie încheiat „riscă să deraieze un proces foarte fragil”, a recunoscut șeful diplomației americane, Antony Blinken.

Războiul a făcut 40.939 de victime în teritoriul palestinian, potrivit Ministerului Sănătății al guvernului Hamas.

Potrivit ONU, majoritatea morților sunt femei și copii.

Atacurile armatei israeliene de-a lungul Fâșiei Gaza palestiniene au provocat moartea a cel puțin 61 de persoane în decurs de 48 de ore, au afirmat, sâmbătă, medicii, în timp ce forțele israeliene au luptat cu militanții conduși de Hamas din acest teritoriu, relatează Reuters.

După 11 luni de război, mai multe runde diplomatice au eșuat în a încheia un acord de încetare a focului pentru a pune capăt conflictului și a obține eliberarea ostaticilor israelieni și străini ținuți în Gaza.

Atacurile aeriene asupra a două foste școli care adăposteau oameni strămutați, una în Gaza City și una în Jabalia, au dus la moartea a cel puțin 12 persoane, au afirmat medicii palestinieni.

Armata israeliană a declarat că atacurile au vizat militanți Hamas care operau în incintă.

Alte cinci persoane au fost ucise într-un atac asupra unei case din Gaza City, susțin medicii palestinieni, sâmbătă fiind ucise în total 28 de persoane.

Aripile înarmate ale grupărilor Hamas, Jihadul Islamic și Fatah au afirmat că au luptat, în Gaza, cu trupele israeliene cu rachete anti-tanc și mortiere, iar în unele cazuri au detonat bombe care au vizat tancuri și alte vehicule militare.

Cele două părți combatante continuă să dea vina una pe cealaltă pentru eșecul mediatorilor, între care Qatar, Egipt și Statele Unite, de a intermedia o încetare a focului. SUA se pregătește să prezinte o nouă propunere, dar perspectivele unei reușite par reduse.

Directorul CIA William Burns, negociatorul-șef al SUA, a declarat la un eveniment în Londra că o propunere mai detaliată urmează să fie făcută în câteva zile.

Zeci de mii de israelieni au participat la proteste, la Tel Aviv și în alte orașel cerând ca premierul Benjamin Netanyahu și guvernul său să încheie un acord prin care cei 101 ostatici rămași să fie eliberați.

Uciderea a șase ostatici, săptămâna trecută, a provocat mânie și durere care au dus la proteste în masă. Ostaticii au fost împușcați în cap de Hamas, a afirmat Israelul, cu puțin timp înainte ca trupurile lor să fie găsite de militari, sâmbăta trecută, într-un tunel din Gaza.

”Ar fi putut fi salvați”, a afirmat said Einav Zangauker, care are un fiu în vârstă de 24 de ani, Matan, răpit de militanți din locuința sa din kibuțul  Nir Oz. ”Cât timp  Netanyahu se află la putere, vom continua să recuperăm ostaticii în saci negri”.

Vaccinările împotriva poliomielitei continuă

Joi, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Israelului și Hamas, care a preluat controlul în Gaza acum aproape douăzeci de ani și este responsabil pentru omorurile din 7 octombrie din Israel care au provocat războiul, le revine să accepte concesii pentru a ajunge la un acord.

Sâmbătă, oficialul Hamas Hossam Badran a afirmat că gruparea nu a făcut noi solicitări și rămâne angajată la o propunere din 2 iulie, avansată de Statele Unite, acuzându-l pe Netanyahu de adăugarea de noi condiții, care nu ar pune capăt războiului.

Netanyahu susține că Hamas a introdus condiții inacceptabile.

În pofida blocajului, Națiunile Unite, în colaborarea cu autoritățile sanitare locale, a început o campanie pentru a vaccina 640.000 de copii din Gaza după ce a apărut primul caz de poliomielită după 25 de ani. Pauzele limitate între lupte au permis ca această campanie să se desfășoare.

Oficialii ONU au arătat că fac progrese, ajungând la peste jumătate dintre copiii care au nevoie de vaccinare în primele două etape, în sudul și centrul Fâșiei Gaza.

Campania se va muta, duminică, în nordul Fâșiei Gaza. Va fi nevoie de o a doua rundă de vaccinare, la patru săptămâni de la prima.

Atacul din 7 octombrie al Hamas în Israel a du la moartea a 1.200 de persoane, majoritatea civili, iar circa 250 au fost luate ostatici, potrivit bilanțului israelian.

Atacul care a urmat al Israelului asupra enclavei a provocat moartea a peste 40.900 de palestinieni, potrivit ministerului local al sănătății, și strămutarea întregii populații de 2,3 milioane de oameni.

Ministerul palestinian al Sănătății nu face distincție între combatanți și non-combatanți în raportarea victimelor, dar oficialii din Sănătate afirmă că majoritatea au fost civili.

Israelul, care a pierdut 340 de soldați în Gaza, afirmă că o treime, cel puțin, dintre palestinienii morți sunt luptători.

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
israel
alianta islamica
israel