UPDATE Elvețienii au aprobat cu o majoritate largă, duminică, legea care a permis crearea unui certificat sanitar Covid-19. Potrivit primelor proiecții ale Institutului de sondarea opini publice gfs.bern, legea a fost adoptată prin referendum cu 63% dintre voturle exprimate, cu o marjă de eroare de plus sau minus trei puncte procentuale.
Elvețienii se pronunță duminică asupra legii Covid-19 care a permis instituirea permisului sanitar, la sfârșitul unei campanii electorale furtunoase, poliția fiind în alertă în fața a noi manifestații, scrie Le Figaro, preluat de News.ro.
Acest referendum vine în contextul apariției noii variante Omicron a coronavirusului, depistată în Africa de Sud și declarată "îngrijorătoare" de Organizația Mondială a Sănătății, care a impus stare de alertă în toată lumea.
CITEȘTE ȘI VIDEO Mii de persoane au ieșit pe străzi în Austria pentru a protesta față de introducerea vacinării obligatorii anti-CovidSemn al tensiunilor neobișnuite în Elveția, Poliția a blocat duminică piața unde se află sediul Guvernului și Parlamentul din Berna, în așteptarea demonstranților.
Conform sondajelor, populația ar trebui să accepte legea chiar dacă opozanții au știut să se facă auziți în ultimele săptămâni, organizând numeroase manifestații, unele interzise și marcate de violențe.
Tensiunile în creștere din Elveția, o țară cunoscută pentru cultura dialogului și a compromisului și în care referendumurile sunt organizate de mai multe ori pe an într-un climat liniștit, au avut efectul unui șoc electric. Numeroși politicieni, inclusiv ministrul Sănătății Alain Berset, care de doi ani luptă contra Covid, au fost amenințați cu moartea și sunt sub protecția poliției.
Elvețienii votează duminică și o inițiativă populară privind îngrijirile medicale prin care se cere Confederației să garanteze o "remunerare corespunzătoare" pentru servicii.
CITEȘTE ȘI Analiști: Riscurile ca noua variantă africană a Covid-19 să afecteze activitățile economice reduc așteptările de majorare a dobânzilor anul viitorVotul are loc în momentul în care Elveția, ca și alte țări, a cunoscut un focar de infecții de la jumătatea lunii octombrie din cauza variantei Delta. Dar, spre deosebire de alte țări în același caz, guvernul a refuzat până acum să înăsprească măsurile naționale de control, argumentând că ocuparea paturilor de terapie intensivă de către pacienții cu Covid este relativ scăzută pentru moment (20%).
Guvernul a cerut totuși cantoanelor să ia măsuri și populației să respecte măsurile sanitare de bază.
Cu o rată a persoanelor complet vaccinate de aproximativ 65%, Elveția rămâne în urmă în ceea ce privește vaccinarea, în comparație cu alte țări din Europa de Vest.