Ministerul Apărării Naționale (MApN) a lansat o licitație pentru a atribui un contract de proiectare și execuție de lucrări de construcții și instalații în cazarma 3041 București, contract clasificat ca secret de stat și care constă în modernizarea centrului de operațiuni din Capitală unde ar funcționa Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) în caz de război, ansamblu de clădiri a cărui construcție a fost finalizată în 1983, relevă date analizate de Profit.ro.
Valoarea totală investiției este estimată la 40,66 milioane lei plus TVA, respectiv 48,38 milioane lei cu tot cu taxă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Termenul limită de primire a ofertelor este 12 august. Intenția de a participa la licitație trebuie anunțată de către cei interesați la MApN până pe 2 mai.
"În conformitate cu H.G. 585/2002, pentru a participa la procedura de atribuire, operatorii economici interesați adresează ORNISS o cerere pentru eliberarea autorizației de securitate industrială – Anexa nr. 24, la care vor anexa chestionarele de securitate industrială – Anexa nr. 25. Operatorii economici vor transmite autorității contractante, până în data de 02.05.2022, dovada înaintării către ORNISS a chestionarelor de securitate. După acest termen nu se mai acceptă primirea niciunui document în vederea obținerii avizului de securitate. Acest termen este condiționat de procedura de obținere a autorizației de securitate (inclusiv acreditarea/deținerea a cel puțin unui sistem informatic (PPSIC și SIC) pentru nivelul secret)", se menționează în documentația de atribuire.
Proiectul este mai vechi, iar indicatorii săi tehnico-economici au fost reaprobați de Guvern în 2019.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure"Scopul acestui proiect de investiție imobiliară este modernizarea spațiilor unde își va desfășura activitatea Consiliul Suprem de Apărare al Țării în situații de criză sau război. Documentația tehnico-economică inițială a fost întocmită de către „Institutul de Proiectări Carpați” în perioada 1980-1981, iar lucrările de execuție ale obiectivului au fost finalizate in anul 1983. Pentru lucrările de instalații aflate în diferite stadii de execuție (unele dintre acestea încă nu sunt finalizate) s-a constatat faptul că acestea corespund anilor 1980 și au suferit diferite stadii de uzură fizică și morală. Astfel, instalațiile existente nu sunt compatibile cu noile materiale și sisteme de pe piață, astfel încât nu se pot face interconectări, reglaje și revizii care să asigure atingerea parametrilor și exploatarea de către beneficiarul de folosință în condiții normale", se arată în nota de fundamentare a HG-ului de reaprobare din 2019.
Potrivit sursei citate, în anul 2015, s-a recepționat documentația tehnico-economică, respectiv proiectul tehnic, al obiectivului de investiție, care cuprindea lucrările de modernizare și reabilitare a construcțiilor și instalațiilor tehnologice din cazarma 3041 București la următoarele obiective: reabilitare branșament apă, reabilitare racord de canalizare, arhitectură și rezistență, reabilitare instalații încălzire-răcire, reabilitare instalații climatizare-ventilare, instalații de oxigen, instalație de aer comprimat, stații de control parametri aer, reabilitare puț forat existent și puțuri forate noi, reabilitare rezervă de apă, reabilitare instalații tehnico-sanitare, hidranți interiori și apă tehnologică, reabilitare stație pompare ape uzate menajere, instalații fixe de stins cu gaz IG-541, reabilitare tablou general, reabilitare instalații electrice aferente spațiilor tehnice, reabilitare instalații electrice interioare, reabilitare instalații acționare uși, rețea structurată de voce date, reabilitare sursă de energie de rezervă și reabilitare instalații tehnologice C.L. aferente G.E.I.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânziÎn 2015, toate acestea erau estimate la 30,43 milioane lei, însă din cauza inflației, devizul a fost reestimat la 41,12 milioane lei în 2019.
Durata contractului (proiectare+execuție) este estimată acum la 455 de zile, iar execuția lucrărilor și asigurarea accesului la servicii conexe (asistență tehnică, supervizare) – la 365 de zile de la remiterii ordinului de începere a lucrărilor.