Rezultatele referendumului proeuropean din Republica Moldova cunosc o evoluție spectaculoasă, diferența dintre cei care au votat DA și cei care au spus NU - care la un moment dat era de circa 10 procente - restrângându-se simțitor pe măsură ce sunt luate în calcul voturile moldovenilor din diaspora. La ora 5.20 diferența a ajuns la 0,2 puncte procentuale sau 2.700 de voturi, când au fost numărate 97,48% din secții.
După procesarea a 69,04 la sută din procesele verbale, situația era mult diferită: DA - 44,74 la sută; NU - 55,26 la sută.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Întrebarea adresată alegătorilor la referendum este următoarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” Prin urmare, consultarea populară are ca obiectiv modificarea Constituției, iar pragul de validare - prezență la vot a cel puțin o treime din alegătorii înscriși - a fost trecut.
În timp ce diverse sondaje de opinie din ultimele luni arătau că majoritatea moldovenilor susțin aderarea la UE, locuitorii din regiunile predominant rusofone, cum ar fi nordul sau Găgăuzia în sud, preferă în continuare legături mai strânse cu Rusia decât aderarea la UE.
Rezultatele din Republica Moldova ale referendumului au provocat un șoc duminică seara, după ce sondajele poreelectorale indicau că votul proeuropean nu pune probleme.
După miezul nopții, președinta proeuropeană Maia Sandu a ieșit să facă o scurtă declarație, în care a spus că țara a fost expusă unei fraude fără precedent, existând informații și dovezi că rețele criminale susținute de forțe străine vizau cumpărarea a 300.000 de voturi.
La alegerile prezidențiale, Maia Sandu conduce cu 41,8% din voturi, urmată de Alexandr Stoianoglu (26,4%)