Este ceea ce s-a convenit în acest moment la nivel de principiu, au declarat, pentru Profit.ro, surse la curent cu discuțiile purtate pe această temă de Guvern cu industria energetică.
Din viitorul Guvern ar urma să dispară Ministerul Familiei, înființat în 2021, atunci când s-au pus bazele coaliției PSD-PNL-UDMR, și la acea vreme a fost condus de Gabriela Firea.
Negocierile pentru formarea Guvernului au continuat la Palatul Parlamentului, între echipele PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale, potrivit unor surse politice, o decizie care s-a luat vizând numărul maxim de 16 ministere în noul Executiv.
Chiar înainte de Crăciun, pe 23 decembrie, România va avea un nou guvern, au spus surse politice pentru Profit.ro.
Guvernul de la Chișinău a adoptat un Regulament privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic și Planul de Acțiuni aferent, elaborate de Ministerul Energiei de peste Prut, acestea luând în calcul și riscul ca Republica Moldova să fie nevoită să întrerupă alimentarea cu energie a unor consumatori.
Taxele judiciare de timbru vor putea fi încasate în numerar și la ghișeele deschise în sediile oricărei instanțe judecătorești, conform unui proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților.
Pedeapsa aplicabilă persoanei fizice pentru infracțiunea de mituire a funcționarilor publici străini va fi închisoarea de la 2 la 7 ani, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților. Totodată, pedeapsa aplicabilă unei persoane juridice corespunzătoare unei zile-amendă va fi cuprinsă între 3.000 lei și 300.000 lei.
Camera Deputaților a aprobat în plen, în calitate de cameră decizională, prelungirea până la 30 martie 2025 a obligației producătorilor de gaze naturale din România de a vinde angro gaze din producția proprie curentă, la prețul reglementat de 120 lei/MWh, către furnizorii clienților casnici, precum și către cei ai centralelor de producție de energie termică pentru populație sau direct către aceste centrale.
PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile au reconfirmat, la finalul unei ședințe de discuții, ”angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale”.
Acționarii companiei de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, au respins în AGA, cu majoritate de voturi, solicitarea Directoratului societății de a i se permite să angajeze avocați externi pentru a se apăra în procesul intentat de un fost membru al conducerii executive, care a cerut instanței de judecată anularea procedurii de selecție demarate în vară în urma căreia, în septembrie, a fost numit un nou Directorat al companiei, cu mandat de 3 ani și 4 luni.