Ministerul Sănătății va semna în perioada următoare un contract pentru achiziția vaccinului hexavalent, care nu se găsește în acest moment pe piață, urmând ca vaccinul să fie disponibil în farmacii din luna martie, a anunțat ministrul de resort, Florian Bodog.
Vaccinul hexavalent face parte din schema obligatorie de imunizare a copiilor și se administrează împotriva tetanosului, tusei convulsive, difteriei, haemophilus și poliomielitei, dar și hepatitei B.
Profit.ro a anunțat din ianuarie că aproape niciun mare centru medical din București nu are în stoc vaccinul împotriva hepatitei B, situație semnalată și în alte orașe importante, în lipsa implicării Ministerului Sănătății. Aceasta deși ministerul a reluat recent campania națională pentru vaccinare, apelând la actori și alte vedete pentru a le explica românilor că vaccinul poate salva vieți.
Acum, ministrul a precizat că, în urma discuțiilor cu producătorii, a inițiat o procedură urgentă de achiziționare a vaccinului hexavalent, iar contractul va fi semnat marți sau miercuri.
"Am obținut același preț precum cel la licitație. Contractul va fi semnat mâine sau poimâine, iar din luna martie vaccinul va fi disponibil", a spus Bodog, care a precizat însă că luna martie poate însemna chiar sfârșitul lunii martie.
După cum a relatat Profit.ro, în luna decembrie, Farmexpert SCI, Farmexim, Europharm Holding și Glaxosmithkline au depus oferte pentru furnizarea către Ministerul Sănătății a unui număr maxim de 1,5 milioane de doze de vaccin hexavalent pentru o perioadă de 2 ani, licitație estimată la 281,97 milioane de lei, fără TVA.
Ministrul Sănătății a declarat recent că fosta guvernare ar fi trebuit să încheie această procedură.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Perspectivă de la Viena: Medicii români sunt bine pregătiți, realizează operații de top, dar tratamentul post-operator este deficitar"În ceea ce privește vaccinul hexavalent, trebuie să vă dau o veste extrem de proastă: procedura a fost făcută anul trecut, nu a fost semnat contracul de fosta conducere a ministerului și nu am primit aviz CFP, ceea ce înseamnă că am două soluții: fie îmi asum răspunderea și semnez contractul fără controlul financiar preventiv, ceea ce poate să se soldeze cu o acuzație de abuz în serviciu, fie anulez contractul. Dacă anulez contractul fără să găsesc o altă soluție, în continuare nu vom avea vaccin hexavalent (...), motiv pentru care am decis și am demarat de urgență o procedură scurtă de achiziționare a vaccinului”, declara în urmă cu mai bine de o săptămână ministrul Sănătății, potrivit News.ro.
CITEȘTE ȘI Prima Casă 2017: Statul alocă băncilor garanții de peste 2,5 miliarde de lei. Noi modificări ale programuluiUltima achiziție de acest tip a fost realizată în luna septembrie a anului trecut, când Ministerul Sănătății a atribuit CN Unifarm, prin negociere fără anunț de participare, un contract de 38,7 milioane de lei, fără TVA, pentru furnizarea unui număr de 255.000 de doze.
Instituția a motivat alegerea procedurii de atribuire a contractului prin “situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite în directivă”.
CN Unifarm este o societate de distribuție în domeniul sanitar deținută de Ministerul Sănătății.