Macron a obținut, la alegerile de duminică din Franța, cea mai mare majoritate parlamentară din istoria Republicii a V-a

Macron a obținut, la alegerile de duminică din Franța, cea mai mare majoritate parlamentară din istoria Republicii a V-a
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iun 2017

Emmanuel Macron are libertate deplină să își pună în aplicare programul electoral, a doua zi după un scrutin legislativ ce i-a oferit cea mai mare majoritate parlamentară din Republica a V-a, relatează AFP.

Potrivit rezultatelor definitive – cu excepția celor 11 mandate pentru francezii din străinătate – La Republique en Marche (REM) și aliatul său, MoDem, au obținut 351 de mandate – cu mult peste majoritatea absolute de 289 de mandate, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Însă, cu un nou record de absenteeism (57%, față de 51,3% în primul tur de scrutin), alegătorii au refuzat să ofere un „cec în alb” noului președinte, scrie luni presa.

“Numai absenteismul record umbre;te o victorie pe care niciun analist nu a anticipat-o la începutul campaniei. Venit de nicăieri, Macron este acum peste tot”, scrie Liberation.

„În două alegeri și patru tururi de scrutin, revoluția En Marche!, în care nimeni nu voia să creadă, a lovit Franța ca un tsunami”, comentează Le Figaro.

Așa cum cere tradiția, după un scrutin legislativ, premierul Edouard Philippe va trebui să prezinte luni sau marți demisia Guvernului său și să formeze imediat unul nou, ce nu va include, probabil, mari schimbări.

Toți cei care miniștri care au candidat în alegeri au fost aleși. Este vorba despre Christophe Castaner, Richard Ferrand (în pofida problemelor judiciare), Bruno Le Maire, Annick Girardin, Mounir Mahjoubi și Marielle de Sarnez.

VIDEO & FOTO O mașină a lovit un grup de pietoni la o moschee din Londra. Poliția anunță un mort și opt răniți CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO O mașină a lovit un grup de pietoni la o moschee din Londra. Poliția anunță un mort și opt răniți

Din totalul de 351 de mandate obținute de majoritatea prezidențială, MoDem, formațiunea de centru a lui Francois Bayrou, are 41 și ar urma, în concluzie, să formeze un grup independent.

Alianța dintre Les Republicains (LR) și UDI a obținut 131 de mandate, dintre care 113 LR.

Partidul Socialist (PS)nnu a câștigat decât 29 de mandate, foarte departe de cele 284 de mandate pe care le avea înalte de alegeri în Adunarea Națională, însă mai puțin catastrofal decât anticipau unii analiști. O „înfrângere incontestabilă”, a admis prim-secretarul Jean-Christophe Cambadélis, înainte de a-și anunța demisia.

REÎNNOIRE PROFUNDĂ

Deși nu a fost învestit de PS, dar și fără contracandidat din partea REM, Manuel Valls a anunțat că a fost reales în Essonne cu 139 de voturi avans față de rivala sa de extremă-stângă, de la La France Insoumise (LFI), Farida Amrani. Însă și aceasta din urmă a revendicat victoria și a anunțat că va face recurs.

La nivel național, LFi a obținut 17 mandate. Liderul formațiunii, Jean-Luc Mélenchon, ales la Marsilia, a anunțat duminică formarea unui „grup parlamentar” LFI.

Frontul Național a primit opt mandate, iar președinta sa Marine Le Pen, va intra pentru prima dată în camera inferioară a Parlamentului. Și partenerul său de viață, Louis Aliot, a obținut un mandat.

Deși a obținut de patru ori mai mulți reprezentanți în Adunarea Națională decât avea anterior, FN nu reușește totuși să formeze un grup parlamentar, pentru care ar fi avut nevoie de 15 deputați.

Acest scrutin a fost marcat și de o premieră în Corsica: alegerea a trei deputați naționaliști - Michel Catellani, Jean-Félix Acquaviva și Paul-André Colombani.

Mai multe personalități politice au fost înfrânte în cursa pentru Adunarea Națională. Este vorba despre Marisol Touraine (PS, fost ministru pentru Afaceri Sociale și Sănătate), Jean-Jacques Urvoas (PS), Najat Vallaud-Belkacem (PS, fost ministru al Educației) și Myriam El Khomri (PS, fost ministru al Muncii), precum și deputatat LR Nathalie Kosciusko-Morizet.

Europa Ecologie Verzi a dispărut, practic, din camera inferioară a Parlamentului, având un singur ales, pe Eric Alauzet.

După acest scrutin, Emmanuel Macron are mâinile libere pentru a-și aplica programul, primele măsuri așteptate fiind cele legate de „moralizarea vieții publice” și reforma dreptului la muncă.

Următorul scrutin din Franța va avea loc pe 24 septembrie, când vor fi aleși jumătate din membrii Senatului, cameră dominată în prezent de dreapta.

Noua Adunare Națională va fi profund reînnoită. Numai 222 de foști deputatați calificați pentru al doilea tur de scrutin au obținut încă un mandat. De asemenea, un număr record de femei va intra în legislativ – 223, față de 155 în vechea Adunare Națională. 

viewscnt
Afla mai multe despre
emmanuel macron
franta
alegeri 2017