Un multimiliardar german deschide un muzeu în Potsdam; Monet, Renoir și Munch, între artiștii expuși

Un multimiliardar german deschide un muzeu în Potsdam; Monet, Renoir și Munch, între artiștii expuși
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2017

Multimiliardarul german Hasso Plattner deschide, vineri, în Potsdam, un muzeu dedicat artei, care va fi amenajat într-un palat de secol al 18-lea, ce fusese distrus în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, și pe care l-a restaurat pentru a adăposti opere de artă ale unor artiști precum Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir și Edvard Munch.

Potrivit The Guardian, Hasso Plattner, confondator al companiei de software SAP, descrie Muzeul Barberini drept cadoul său pentru oraș și ”unul dintre cele mai importante lucruri” pe care le-a făcut în viață, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Printre starurile muzeului este foarte posibil să se afle și pictura ”Fete pe pod”, de Edvard Munch, care a fost vândută la o licitație Sotheby, în New York, anul trecut, pentru 54,5 milioane de dolari. Acest lucru nu a fost însă confirmat de Plattner.

Cancelarul german Angela Merkel este unul dintre oaspeții de onoare ai evenimentului de inaugurare, la care artistul american John Fogerty - fondator al grupului Creedence Clearwater Revival - va susține un concert.

Arta românească în 2016: Grigorescu, cel mai bine vândut pictor român în țară. Ghenie, recorduri în străinătate CITEȘTE ȘI Arta românească în 2016: Grigorescu, cel mai bine vândut pictor român în țară. Ghenie, recorduri în străinătate

Muzeul va fi deschis cu expoziția ”Impressionism: The Art of Landscape and Modern Art Classics”, care cuprinde și lucrări de Gustave Caillebotte, Wassily Kandinsky și Max Liebermann, majoritatea aparținând colecției personale a magnatului. Unele sunt împrumutate de la muzee din lume.

Hasso Plattner a început să colecționeze lucrări de artă în urmă cu două decenii.

În muzeu există și un ”smart wall” (”perete inteligent”, n.r.), pe care vizitatorii pot examina multe dintre picturile colecției, care au fost reproduse în imagini de 200 de milioane de pixeli.

Inaugurarea Muzeului Barberini marchează sfârșitul mai multor ani de neînțelegeri și lupte. Dispute care au pornit de la ce îi este permis lui Plattner să expună și până la unde va fi amenajat muzeul au ținut mult timp prima pagină a ziarelor.

Plattner a ajuns, la un moment dat, în punctul în care era dispus să renunțe la a oferi Potsdamului prima nouă galerie de artă din ultimii 250 de ani, de frica controverselor.

În final, el a ajuns la o înțelegere cu Ministerul Culturii din Germania, care a ridicat restricțiile, însă pactul este considerat a fi unul ”fragil”.

Costurile pentru reconstrucția fațadei istorice și crearea interiorului modern al palatului - ridicat de Frederick cel Mare - sunt estimate la 60 de milioane de euro. Finanțarea a fost făcută de fundația lui Plattner, care acordă fonduri singurei universități de inginerie a sistemelor din Germania, care se află, de asemenea, în Potsdam.

FOTO Un tablou de Nicolae Grigorescu a stabilit noul preț record pentru piața de artă românească CITEȘTE ȘI FOTO Un tablou de Nicolae Grigorescu a stabilit noul preț record pentru piața de artă românească

Hasso Plattner, care împlinește vineri 73 de ani, a părăsit grupul IBM în 1972 și a participat la fondarea SAP, care este acum a treia mare companie de software și programare din lume. El face parte și din The Giving Pledge, un grup al miliardarilor filantropi, care promit să ofere jumătate din averea lor către acțiuni de binefacere, în timpul vieții sau prin testament.

”Întotdeauna mi-am dorit să fac un muzeu. Berlinul este binecuvântat cu muzee de stat și private, iar acum Potsdam își poate face simțită prezența cu Barberini”, a declarat Hasso Plattner.

Directoarea muzeului, Ortrud Westheider, care a condus galeria de artă Bucerius din Hamburg, a spus că Barberini a subliniat importanța de a pune arta ”în mijlocul vieții”.

Deschiderea oficială, pentru public, va avea loc luni. Prețul unui bilet este de 14 euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
muzeu
monet