Ora de iarnă 2023. Când se schimbă ora și România trece la ora de iarnă

Ora de iarnă 2023. Când se schimbă ora și România trece la ora de iarnă
scris 24 oct 2023

Ora se schimbă în România în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ceasul se dă înapoi cu o oră, iar țara noastră va trece astfel la ora de iarnă 2023.

Astfel în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, ora 04.00 devine ora 03.00. Duminică, ziua va avea 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă din an, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
LISTA - OMV Petrom rămâne pe primul loc în Topul celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud-Est. Dacia cade CITEȘTE ȘI LISTA - OMV Petrom rămâne pe primul loc în Topul celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud-Est. Dacia cade
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De ce se schimbă ora în România
Ora se schimbă de două ori pe an în România, în lunile martie și octombrie. Din 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, când ceasul se dă cu o oră înainte, iar trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în ultimul weekend din această lună, românii își vor da ceasurile cu o oră înapoi. Practic, în acest weekend se revine la ora normală care a fost schimbată odată cu introducerea sistemului orei de vară idee vehiculată pentru prima oară de omul de știință Benjamin Franklin, în anul 1784.

Sistemul orei de vară și de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară și toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4.00 devine ora 3.00. Câștigăm, teoretic, o oră de somn.

GALERIE FOTO Țiriac Auto, investiție de 850.000 euro într-un showroom Mercedes-Benz CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Țiriac Auto, investiție de 850.000 euro într-un showroom Mercedes-Benz

Ora de iarnă 2023. Tările UE trebuiau să renunțe să schimbe ora

Schimbarea orei a fost intens dezbătută în ultimii ani, iar Uniunea Europeană le-a cerut statelor membre să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă, însă până acum nu a fost luată nicio decizie în acest sens.

Parlamentul European susține propunerea privind renunțarea la schimbarea orei de vară. Inițial, termenul prevăzut era 2019, apoi s-a vorbit de 2021. Până la acest termen, statele membre trebuiau să notifice dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deocamdată însă, discuția a rămas în aer.

Până în prezent, nici România și nici alte state membre nu au luat o decizie definitivă privind continuarea obiceiului de a schimba ora de două ori pe an.

Ca răspuns la inițiative cetățenești, în februarie 2018 Parlamentul a cerut Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este cazul. În urma acestei evaluări, care a strâns 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare, Comisia a făcut propunere.

Comisia Europeană a explicat că măsurile UE referitoare la ora de vară impun schimbarea orei de două ori pe an pentru a se ține seama de evoluția tiparelor de lumină naturală și pentru a se profita la maximum de lumina zilei disponibilă într-o anumită perioadă de timp. Ceasurile se dau cu o oră înainte în dimineața ultimei duminici din martie și se dau cu o oră înapoi în dimineața ultimei duminici din octombrie, pentru a se reveni la ora standard.

VIDEO&FOTO Startul producției noilor modele Ford Courier, cu șeful Guvernului și miniștri. Ciolacu a făcut un drive test cu noul Courier și cu Puma CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Startul producției noilor modele Ford Courier, cu șeful Guvernului și miniștri. Ciolacu a făcut un drive test cu noul Courier și cu Puma

Se schimbă ora - ce efecte are trecerea la ora de iarnă 2023

Un sondaj UE, pe 4,6 milioane de oameni, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii.

Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili.

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei de vară (când ceasurile se dau înainte cu o oră), însoțită eventual de o senzație de disconfort și chiar de dureri de cap.

În acest moment 70 de țări au acest sistem, iar UE a adoptat schimbarea orei în 1980.

Ora de iarnă este considerată însă ora standard, ora naturală, de aceea se numește și timp legal român.Nu uitați, în acest uichend, ultimul din octombrie, ceasul se dă înapoi cu o oră, iar România trece la ora de iarnă 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
ora de iarna
ceas