Omenirea se pregătește să celebreze într-o manieră neobișnuită sărbătorile de sfârșit de an - regina Elisabeta a II-a va fi privată de prezența familiei sale, germanii de tradiționalul lor vin fiert și elvețienii de cântările liturgice - din cauza pandemiei de COVID-19, informează luni AFP.
Apeluri la prudență
Autoritățile din numeroase țări, precum Franța și Norvegia, dar și organizații internaționale, precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), i-au îndemnat pe oameni să nu renunțe la prudență, în pofida dorinței lor de a se întâlni și de a se relaxa alături de cei dragi după un an foarte dificil, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Eu sunt tipul acela care vă fură Crăciunul", a declarat Brian Pallister, prim-ministrul provinciei canadiene Manitoba, implorându-i pe locuitorii din acea regiune "să nu se întâlnească de Crăciun".
"Dacă avem prea multe contacte acum, înainte de Crăciun, iar apoi acesta va fi ultimul Crăciun petrecut alături de bunici, atunci înseamnă că vom fi ratat ceva", a avertizat, emoționată, cancelarul german Angela Merkel.
Crăciun cu mai puțini invitați
Belgia este una dintre țările care au decis să limiteze cel mai mult numărul invitaților cu ocazia Crăciunului: un singur invitat pentru o familie, cel mult doi pentru persoanele care locuiesc singure. Luxemburgul a autorizat doi invitați pentru fiecare familie.
Nu mai mult de șase adulți la masa de Crăciun, au cerut și autoritățile din Franța.
Norvegia își relaxează restricțiile pe durata sărbătorilor și va permite reuniuni de cel mult 10 persoane. "Va trebui să improvizați și, poate, să lungiți puțin masa", a declarat prim-ministrul Erna Solberg, referindu-se la normele de distanțare fizică.
În Marea Britanie, reuniunile familiale (cel mult trei familii) vor fi permise din 23 până pe 27 decembrie. Regina Elisabeta a II-a și soțul ei, prințul Philip, vor petrece Crăciunul, în mod excepțional, la Castelul Windsor, nu alături de familia lor la domeniul regal Sandringham, așa cum procedau de obicei.
În schimb, provincia canadiană Quebec a anulat decizia sa care permitea reunirea rezidenților timp de patru zile în perioada Crăciunului, din cauza unei creșteri considerabile a numărului de infectări cu noul coronavirus.
Deplasări limitate
Italia a adoptat reguli extrem de restrictive în privința deplasărilor, care vor fi interzise între regiuni din 21 decembrie până pe 6 ianuarie și între localități în zilele de 25 și 26 decembrie și pe 1 ianuarie. Interdicția ce vizează circulația pe timpul nopții între orele 22:00 și 05:00 a fost menținută și chiar prelungită până la ora 07:00 pentru dimineața de după Revelion.
În Belgia, interdicția de circulație pe timpul nopții începe în seara de Crăciun la ora 24:00 și se încheie a doua zi la ora 05:00, iar în Luxemburg această interdicție se aplică pe durata sărbătorilor de la ora 23:00 la ora 06:00.
În Spania, Guvernul a cerut populației să evite deplasările între regiuni, cu excepția vizitelor familiale.
În Franța, doar seara de 24 decembrie va fi scutită de această interdicție de circulație, care începe la ora 20:00.
Magazine, restaurante și săli de spectacole
Germania, care și-a închis deja restaurantele, barurile, spațiile culturale și arenele sportive, va închide și magazinele non-esențiale începând de miercuri și interzice vânzările de alcool în spațiile publice, scoțând astfel în afara legii tradiționalele sale standuri care comercializează vin fiert.
În Franța, magazinele non-esențiale au fost redeschise, permițând astfel cumpărăturile de Crăciun, însă cetățenii francezi nu vor putea să petreacă sărbătorile în restaurante, nici în săli de spectacole, care sunt închise.
În schimb, în anumite țări în care restaurantele sunt încă deschise, acestea vor putea să funcționeze până mai târziu, așa cum se va întâmpla în Elveția în seara de Revelion.
Slujbe religioase adaptate
Papa Francisc a anunțat că va devansa cu două ore slujba pe care o va oficia în seara de Crăciun, pentru a respecta astfel interdicțiile de circulație pe timpul nopții impuse în Italia.
Slujba de Crăciun din Betleem (Cisiordania) va fi oficiată fără public.
În Elveția, cântările liturgice sunt interzise în biserici în perioada Crăciunului.
Grecia își redeschide bisericile de Crăciun și de Bobotează, însă cel mult nouă persoane vor avea voie să fie prezente simultan în biserici și cel mult 25 în catedrale.
Tradiții anulate
Austriecii vor fi privați în acest an de tradiționalele lor târguri de Crăciun.
Pentru Anul Nou, locuitorii din Madrid nu vor mai putea să mănânce 12 boabe de struguri la miezul nopții în piața Puerta del Sol.
Focurile de artificii sunt interzise în Belgia și Olanda, unde guvernele locale nu doresc să supraaglomereze serviciile de urgențe cu persoane rănite.
Municipalitățile din Londra și Paris au anulat focurile de artificii programate pentru noaptea de Revelion.