INFOGRAFICE Spectatorii din România, "nedreptățiți" în sala de cinema. Plătesc mai mult în weekend deși majoritatea țărilor păstrează același cost. Când sunt cele mai aglomerate zile la film

Life   
INFOGRAFICE Spectatorii din România, "nedreptățiți" în sala de cinema. Plătesc mai mult în weekend deși majoritatea țărilor păstrează același cost. Când sunt cele mai aglomerate zile la film

Taxa suplimentară impusă spectatorilor din România pentru filme 3D reprezintă 25% din valoarea unui bilet la un film 2D, mai mare în cuantum efectiv decât în unele țări din regiune, precum Bulgaria și Ungaria, iar costul pentru vizionarea unui film în weekend crește deși în majoritatea țărilor este același cu cel din decursul săptămânii.

În același timp, o parte din cinematografe renunță la ideea împărțirii ochelarilor înaintea fiecărui film. Pentru a viziona un film în 3D, în unele cinematografe se poate veni cu ochelarii de la vizita anterioară sau trebuie cumpărată o pereche nouă. Prețul final al unei astfel de perechi de ochelari poate fi de cinci ori mai mare decât prețul distribuitorului.

Urmărește-ne și pe Google News

 

În unele țări, diferența de preț între filmele rulate în 2D și 3D ajunge până la 30%. De exemplu, în Germania, în afara de taxa adițională pentru 3D de 3 euro, trebuie plătit și 1 euro pentru ochelari. Așadar diferența, comparativ cu un film obișnuit, poate fi de chiar și 45%, arată datele unui studiu Picodi, companie și de analiză a piețelor cu sediul în Polonia.

FOTO Ministrul Turismului a semnat contractul de finanțare pentru construcția unui nou port turistic la Dunăre CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Turismului a semnat contractul de finanțare pentru construcția unui nou port turistic la Dunăre

O suprataxă mare pentru filmele 3D a mai fost observată în Luxemburg (40%), Portugalia (38%), Slovenia (34%) și Italia (31%).

În România, taxa suplimentară pentru 3D reprezintă 25% din valoarea biletului 2D. Pentru posibilitatea vizionării actorilor preferați în 3D, cel mai puțin trebuie plătit adițional în Finlanda și în India (câte 7%).

Când vine vorba de prețurile intrărilor la cinematograf, după schimbarea valutei din cea locală, cele mai mari prețuri sunt în Elveția și Norvegia (17,5 euro și 15,5 euro pentru bilete în weekend la 2D), iar cel mai ieftin este în Ucraina și Mexic (3,7 euro și 3 euro).

INFOGRAFICE Spectatorii din România,

În industria filmului, popularitatea anumitor titluri este măsurată prin frecvența și impactul weekend-urilor de deschidere. Datele, obținute din diferite cinematografe din Europa și din lume, confirmă că, dintre toate zilele din săptămână, în weekend sunt vândute cele mai multe intrări – în aceste zile, 55–65% din audiență se strânge în fața ecranelor.

FOTO Donatella Versace a cumpărat o vilă pe Lacul Maggiore pentru aproape 5 milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Donatella Versace a cumpărat o vilă pe Lacul Maggiore pentru aproape 5 milioane de euro

Iubitorii marilor ecrane din România plătesc în weekend 19% mai mult pentru un bilet la cinema, față de alte zile din decursul săptămânii. Această taxă suplimentară nu este foarte mare, având în vedere că în Japonia sau Austria este de 38%, însă în majoritatea țărilor analizate costul biletului la cinema în weekend este același cu cel din decursul săptămânii.

INFOGRAFICE Spectatorii din România,

Dintre toate lunile din an, majoritatea clienților vizitează cinematograful în decembrie; două apogeuri ale frecvenței sunt la sfârșitul trimestrului al IV-lea (premierele celor mai populare titluri în perioada Crăciunului) și februarie–martie (Ziua Îndrăgostiților și premiile Oscar).

Pentru cei care lucrează în cinematografe, sâmbăta este cea mai ocupată zi din săptămână; însă tot weekend-ul (vineri, sâmbătă și duminică) sunt vândute 65% de bilete din întreaga săptămână.

FOTO Campari vinde Villa les Cedres, proprietate istorică de pe Coasta de Azur, pentru 200 milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Campari vinde Villa les Cedres, proprietate istorică de pe Coasta de Azur, pentru 200 milioane de euro



Momentele cu cea mai mare frecvență din ultimii ani au fost Ziua Îndrăgostiților (14 februarie) și weekend-urile de dinainte sau după Ziua Îndrăgostiților;

În România, cinematografele sunt la fel de pline de Dragobete ca și de Valentine’s Day.

Prețurile provin de pe paginile online oficiale ale cinematografelor. În studiu au fost omise cinematografele studio, prezentările în premieră precum și toate cazurile vânzării biletelor la prețuri promoționale. În prezentare au fost luate în considerare biletele cu preț normal pentru seară, ale titlurilor populare din repertoriul disponibil în iulie 2019, în unul din cinematografele din capitală. La schimbarea valutei s-au folosit cursurile medii din iulie 2019. Celelalte statistici provin din cinematografele alese din câteva orașe mari ale Europei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bilete cinema
filme
3d