Cum să-ți alegi și să porți cravata

Cum să-ți alegi și să porți cravata
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 25 aug 2021

Într-o perioadă în care stilul vestimentar din mediul profesional tinde spre relaxare, un look power-business atrage atenția mai mult ca oricând. Costumul, cămașa, pantofii și cravata alese cu atenție pot transmite profesionalism, implicare și autoritate într-un mod subliminal, chiar din momentul în care pășești în încăpere. 

Consilierii SARTO bespoke, cu o experiență de peste 10 ani în domeniul vestimentației masculine, se concentrează în acest articol pe CRAVATĂ – un accesoriu reprezentativ pentru stilul formal din mediul de business. Iată care sunt recomandările lor pentru o ținută de succes:

Urmărește-ne și pe Google News

Atenție la proporții

Un aspect esențial când vine vorba de cravate este să alegi o cravată adecvată proporțiilor corpului tău, deoarece aceasta va contribui la o imagine impecabilă. Tipul de cravată trebuie ales, de asemenea, în funcție de costumul și de cămașa pe care le porți.

Cum să-ți alegi și să porți cravata

Cravata îngustă

Umerii lați și cravatele înguste nu sunt o alegere prea fericită, așa că va trebui să analizezi dacă acest tip de cravată se potrivește constituției tale. Totuși, o cravată îngustă poate fi purtată cu o cămașă casual. Proporția și fit-ul costumului sunt foarte importante, de asemenea, atunci când alegi o cravată. Poți asorta o cravată îngustă la un costum slim fit, dar nu e recomandat să porți un costum cu fit clasic, cu umeri lați cu acest tip de cravată. Același principiu este valabil și pentru cămăși.

Cum să-ți alegi și să porți cravata

Cravata lată

Dacă ai o constituție atletică, atunci cu siguranță acest tip de cravată este cel potrivit pentru tine. Spre deosebire de cravata îngustă, o poți asorta la un costum clasic și la orice tip de cămașă. O cravată lată din mătase este potrivită pentru aproape orice ocazie și poate fi purtată pe tot parcursul anului. Completează ținuta cu o batistă, dar nu uita că aceasta trebuie să fie doar complementară cu cravata, nu identică.

Cum să-ți alegi și să porți cravata

Tipuri de noduri de cravată – când e recomandat să le folosești

Nodul de cravată simplu

După cum reiese din numele său, nodul de cravată simplu este cel mai comun și utilizat nod care, deși nu iese în evidență prin aspectul său, este ușor de realizat și este ideal pentru o ținută clasică.

Cum să-ți alegi și să porți cravata

Nodul de cravată Windsor

Nodul Windsor își are originea în Anglia secolului VIII și este considerat cel mai formal tip de nod de cravată. Este clasic, simetric și este folosit în general pentru cravate groase și cămăși cu al căror guler permite un nod la cravată voluminos.

Cum să-ți alegi și să porți cravata

Nodul Half-Windsor

Aflat la mijloc între nodul simplu și nodul Winsor ca nivel de formalitate, Half-Windsor este un nod de mărime medie, potrivit pentru cravate din țesătură subțire. Este popular datorită versatilității sale, deoarece este adecvat atât pentru o ținută business, cât și pentru una smart casual.

Cum să-ți alegi și să porți cravata

Cum să asortezi cravata?

O cravată neadecvată îți poate ruina ținuta, așa că trebuie să fii atent atunci când asortezi cravata cu costumul. O regulă generală spune că aceasta trebuie să fie întotdeauna mai închisă decât cămașa – ce rost are să porți o cravată dacă se pierde în fundalul oferit de cămasă? Dacă preferi o ținută monocromă, poți păstra culoarea cămășii, într-o nuanță mai închisă, dar nu uita: batista nu trebuie să aibă aceeași culoare cu cravata!

Cum să-ți alegi și să porți cravata

Poți obține un rezultat armonios și dacă folosești o culoare analogă în cadrul paletei de tonuri. De exemplu, o cămașă albastră poate fi purtată cu o cravată mov sau olive. Amatorii contrastelor pot opta pentru o cămașă într-o culoare deschisă și o cravată într-o culoare complementară, aprinsă, cu ajutorul căreia pot obține un contrast puternic. 

Cum să-ți alegi și să porți cravata

Ascotul

Ascotul este un accesoriu clasic, ce își are originea în Anglia secolului XIX și poate fi un element surprinzător și original într-o ținută smart casual. Nu este destinat ținutelor office, însă, dacă vrei să obții un look sofisticat la o intâlnire informală cu un partener de business, asortează un ascot la o cămașă cu primii trei nasturi descheiați. Este important să alegi un material fin, moale, precum mătasea, deoarece ascotul va sta aproape de pielea ta și vei dori să te simți cât mai confortabil în timp ce o porți.

Cum să-ți alegi și să porți cravata

Cum recunoști o cravată de calitate

În general, o cravată de calitate superioară este realizată din mătase Mulberry sau din mătase Damask și este manufacturată prin rulare manuală. Unul dintre locurile renumite pentru manufactura deosebită a acestor produse din mătase este Como, Italia.

Cum să-ți alegi și să porți cravata
viewscnt
Afla mai multe despre
cravata