Compania canadiană Cirque du Soleil, care a acumulat datorii mari și este privată de posibilitatea de a susține reprezentații de mai multe luni din cauza pandemiei de coronavirus, a anunțat luni un acord pentru cumpărarea sa de către acționarii ei actuali, în cadrul unei restructurări care se desfășoară sub supravegherea tribunalelor, în vederea vânzării sale la licitație, informează AFP.
Acumulând o datorie de peste 1 miliard de dolari americani, compania Cirque du Soleil a cerut să fie plasată sub protecția tribunalului contra creditorilor săi pentru a putea să se restructureze, anunțând în același timp un acord pentru achiziționarea sa de către acționarii ei actuali, ajutați de guvernul din Quebec, în vederea vânzării sale la licitație într-un interval de 45 de zile, scrie Agerpres.
Cererea de protecție în fața creditorilor trebuie să fie analizată marți de Curtea Superioară din Quebec. Dacă va fi acceptată, compania va solicita recunoașterea ei provizorie imediată în Statele Unite, în virtutea capitolului 15 din Legea americană a falimentului.
CITEȘTE ȘI FOTO Gala Gopo 2020 - „La Gomera”, în regia lui Corneliu Porumboiu, marele câștigător cu 9 trofee"Acest lucru permite persoanelor care vor să preia compania să se manifeste în acest sens", a declarat Daniel Lamarre, CEO-ul Groupe Cirque du Soleil. Potrivit acestuia, cinci sau șase grupuri canadiene și străine s-au arătat interesate de achiziție.
La sfârșitul lunii mai, fondatorul și fostul director de la Cirque du Soleil, Guy Laliberte, și-a anunțat intenția de a cumpăra compania, adăugând că dorește să păstreze sediul general la Montreal și să păstreze o echipă managerială din Quebec.
"În același timp, acționarii noștri actuali, cu ajutorul Investissement Quebec", o divizie a guvernului local, au depus "o propunere de cumpărare", a precizat Daniel Lamarre. Iar aceștia din urmă dispun de un drept de preempțiune, a precizat el.
"De aceea pot să vă garantez astăzi viitorul companiei Cirque du Solei, pentru că ei (acționarii, n.r.) s-au angajat să reinvestească 300 de milioane de dolari americani pentru a asigura supraviețuirea companiei", a explicat Daniel Lamarre.
Această "convenție de cumpărare" încheiată cu fondul american TPG și cel chinez Fosun, dar și cu Casa de depozite și plasamente din Quebec, prevede achiziționarea cvasi-totalității activelor deținute de Groupe Cirque du Soleil în numerar, dar și a datoriilor sale.
Din suma totală, Investissement Quebec va furniza o finanțare prin împrumut de 200 de milioane de dolari americani, pentru a sprijini achiziția propusă. Potrivit prevederilor convenției, creditorii garanți ai Cirque du Soleil vor primi o participație în acțiuni de 45% din compania restructurată, spre deosebire de procentul de 55% deținut de acționarii actuali.
Fondul privat american TPG deține în prezent 55% din capital, fondul chinez Fosun - proprietar al Club Med și Thomas Cook -, 25%, iar Casa de depozite și plasamente din Quebec, 20%.
Acordul prevede, de asemenea, înființarea a două fonduri totalizând 20 de milioane de dolari americani pentru a oferi un ajutor suplimentar angajaților afectați de criză și antreprenorilor independenți care colaborează cu Cirque du Soleil.
Compania canadiană a anunțat concedierea a circa 3.500 dintre cei aproximativ 4.600 de acrobați și tehnicieni ai săi, pe care i-a plasat în șomaj tehnic în martie, după anularea a circa 40 de producții la nivel mondial, în orașe precum Las Vegas, Tel Aviv, Lyon, Moscova și Melbourne.
Cirque du Soleil intenționează să reangajeze marea majoritate a angajaților concediați imediat ce condițiile o vor permite, au transmis reprezentanții companiei canadiene.