Faimoasa reședință unde Aung San Suu Kyi, un simbol al democrației, a petrecut ani de zile în arest la domiciliu la Yangon, a fost scoasă la vânzare miercuri la prețul de 150 de milioane de dolari, însă nu a reușit să își găsească cumpărător, a anunțat casa de licitații care a organizat vânzarea, informează AFP.
Vasta vilă în stil colonial și terenul său de 7.700 de metri pătrați de pe un bulevard chic pe malul unui lac se află în centrul unei dispute de zeci de ani între laureata premiului Nobel, care a fost reținută de la o lovitură de stat militară în 2021, și fratele ei, scrie Agerpres.

O mică mulțime, formată în principal din jurnaliști, s-a adunat în fața porților încuiate ale proprietății la deschiderea vânzării, semnalată prin trei sunete de clopoțel.
Licitatorul, îmbrăcat într-un longyi tradițional, a ridicat mâna pentru a deschide ofertele, însă nu a existat decât o tăcere lungă.
"Nu este nimeni care să liciteze", a anunțat el, iar clopoțelul a sunat din nou pentru a închide licitația.
Agenți de securitate îmbrăcați în civil au fotografiat jurnaliștii care acopereau evenimentul.
Clădirea de două etaje din epoca colonială, situată într-un cartier plin de verdeață, în apropierea ambasadei SUA, a jucat un rol istoric în lupta pentru democrație dusă de Myanmar de decenii.
Timp de circa 15 ani, fosta lideră civilă a fost închisă de armată între zidurile ei dărăpănate, după ce s-a făcut cunoscută în timpul unor demonstrații majore împotriva juntei de atunci în 1988.

Despărțită de soțul și de copiii ei rămași în Anglia, Suu Kyi și-a petrecut timpul cântând la pian, citind romane polițiste și meditând, în timp ce reputația sa de lider democratic creștea.
Sute de persoane se adunau în mod regulat pe trotuarul din fața proprietății pentru a o asculta vorbind despre democrație și despre lupta împotriva regimului militar prin nonviolență.
După ce a fost eliberată în 2010, ea a continuat să locuiască în vilă, unde a găzduit o serie de lideri străini, printre care Barack Obama, dar și jurnaliști și diplomați, pe măsură ce Myanmar-ul se reforma.
Ea a condus un guvern civil până la lovitura de stat din februarie 2021, iar de atunci a fost reținută de armată.
Luna trecută, fiul lui Suu Kyi a declarat pentru AFP că aceasta era "bine dispusă" după ce a primit o scrisoare de la ea, prima lor comunicare în ultimii trei ani.