Licitația pentru alimentarea cu energie electrică a laserului de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost anulată după ce autoritatea contractantă a constatat că “abateri grave de la prevederile legislative” afectează procedura de atribuire sau fac imposibilă încheierea contractului, estimat la 18,53 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de doi ani.
Conform legii, autoritatea contractantă are obligația de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziție publică dacă încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului.
“În sensul dispozițiilor aliniatului (1), litera c), prin încălcări ale prevederilor legale se înțelege situația în care, pe parcursul procedurii de atribuire, se constată erori sau omisiuni, iar autoritatea contractantă se află în imposibilitatea de a adopta măsuri corective fără ca aceasta să conducă la încălcarea principiilor prevăzute la articolului 2, aliniatul (2) din Legea 98/2016”, se arată în anunțul autorității contractante.
Articolul invocat stabilește că principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziție publică și a organizării concursurilor de soluții sunt a) nediscriminarea, b) tratamentul egal, c) recunoașterea reciprocă, d) transparența, e) proporționalitatea și f) asumarea răspunderii.
Cu o durată de 2 ani, contractul prevedea furnizarea unei cantități maxime de energie electrică de joasă și medie tensiune de 80.560 MWh.
La licitație s-a înscris și CEZ Vânzare, dar compania nu a depus și documentația până la expirarea termenului limită, 28 iunie.
CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Enel a devenit furnizor de ultimă instanță opțional și poate furniza energie în toată țara la un preț mai mic față de cel al furnizorilor zonaliDenumit Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), proiectul laserului de mare putere de la Măgurele a început pe 6 aprilie 2006, când reprezentanții ai trei țări europene, România, Ungaria și Cehia, au semnat un memorandum prin care și-au asumat responsabilitatea colaborării în cadrul acestui proiect care se desfășoară în cele trei țări, dintre care România este țara găzdă.
Finanțat din fonduri europene, proiectul va costa 356,2 milioane de euro, inclusiv TVA, iar construcția de la Măgurele, județul Ilfov, a început în 2012 și se va termina în acest an.
ELI-NP va găzdui un sistem laser de mare putere (HPLS) cu două fascicule de 10 PW (10 petawați, însemnând 10% din puterea Soarelui) și un sistem ce va produce un fascicul gama (GBS) ai cărui parametri sunt cu mult peste cei atinși de echipamentele actuale.
CITEȘTE ȘI BNR: Dinamica creșterii economice în 2018 va scădea mai pronunțat decât era anticipat. Economia va accelera în 2019Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conținutului butoaielor cu deșeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent.
În a doua parte a lunii mai a acestui an, directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir, a anunțat că a fost testată pentru prima dată funcționarea întregului sistem. Testarea a fost realizată la o putere intermediară, de 3 PW. Obiectivul de 10 PW va fi atins în februarie 2019.