Guvernul Cioloș nu își propune modificări de politică fiscală în 2016

Guvernul Cioloș nu își propune modificări de politică fiscală în 2016
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 25 nov 2015

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că Executivul nu are în vedere pentru anul viitor alte modificări de politică fiscală decât cele stabilite de Parlament și care au fost incoporate în construcția bugetului pentru anul viitor.

Executivul a stabilit, miercuri, liimitele de cheltuieli pentru ordonatorii principali de credite în vederea elaborării bugetului de stat pe anul 2016.

Urmărește-ne și pe Google News

Dan Scuciu a precizat că majorarea cu 10% a salariilor din sistemul bugetar a fost luată în calcul în aceste limite de chletuieli revizuite, iar în acest moment toată legislația aferentă veniturilor sau cheltuielilor aprobată pe parcursul anului 2015 este inclusă în structura bugetului pe 2016.

"Bugetul vrea să clarifice elementele legate de stabilitatea fiscală. Vorbim de o stabilitate fiscală în acest moment și nu este luată în consideraee nicio altă modificare la nivelul fiscalității, cel puțin așa cum se conturează acum acest buget", a spus Suciu, care a precizat că pentru 2016 Guvernul nu are în vedere altă modificări de politică fiscală.

Dan Suciu a arătat că Guvernul mizează pe cheltuielile de investiții pe care le va face, astfel încât este prevăzută o creștere a cheltuielilor de capital, cu un accent special pe utilizarea intensivă și adecvată a fondurilor europene.

Suciu a menționat că până la finalul săptămânii anexele bugetare vor fi completate cu ordonatorii secundari și terțiari de credite, astfel încât bugetul să fie finalizat în perioada 2-5 decembrie, iar apoi să fie supus consultării publice.

Guvernul estimează totodată să adopte proiectul de buget în jur de 10-11 decembrie, pentru ca până pe 15 decembrie să fie dezbătut și aprobat și de Parlament.

Cabinetul Ponta a modificat radical Codul Fiscal, dintre care cea mai importantă măsură este reducerea TVA de la 24% la 20% de la începutul anului viitor și 19% de la 1 ianuarie 2017.

Noul Cod Fiscal, aprobat de Parlament, include și alte măsuri importante, printre care reducerea TVA la 9% la alimente și băuturi, cu excepția alcoolului pentru care au fost reașezate accizele, diferențierea impozitelor pe locuințe în funcție de utilizare, între persoane fizice și firme, modificarea sistemului de impozitare a microîntreprinderilor, cu 1%, 2% și 3% în funcție de numărul de angajați, și ridicarea la 100.000 de euro a plafonului pentru încadrarea în această categorie, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, majorarea la 800 de euro anual a plafonului pentru fiecare persoană în cadrul contribuțiilor la pensiile facultative, modificarea bazei de calcul a CAS pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, eliminarea impozitului pe țițeiul din producția internă.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
fiscalitate
buget
2016