Fondurile proprii ale Gothaer Asigurări a fost majorate, de la începutul acestui an, cu 42,5 milioane de lei, pentru a îndeplini cerințele regimului Solvabilitate II, aplicabil de la 1 ianuarie, a anunțat compania, după ce rezultatele unui test de stres au arătat că, la finele anului trecut, indicatorii de solvablitate nu se încadrau în prevederile noului regim.
“Societatea a întreprins o serie de măsuri în cursul anului 2015 în vederea asigurării unei tranziții stabile la regimul Solvabilitate II, aplicabil începând cu 1 ianuarie 2016. Astfel, acționarii Gothaer Asigurări au contribuit deja la creșterea fondurilor proprii ale societății printr-un prim aport de capital de 42,49 milioane de lei, efectuat în aprilie 2015, urmat de o decizie privind un aport suplimentar, în valoare totală de 7,55 milioane de lei, aprobată deja de către acționari și în curs de aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)”, se arată într-un comunicat al companiei remis marți Profit.ro.
După finalizarea celei de-a doua operațiuni, capitalul social al Gothaer va atinge 41,6 milioane de lei.
Anunțul Gothaer survine unui comunicatul transmis luni de ASF, în care se afirma, printre altele, că asigurătorul nu respectă cerințele regimului Solvabilitate II conform situației financiare de la finele anului 2014.
Alături de Gothaer, nici Signal Iduna, Forte și LIG Insurance nu îndeplinesc, conform situațiilor financiare ale anului 2014, cerințele de capital minim și de solvabilitate impuse de regimul Solvabilitate II.
Un număr de 21 societăți de asigurare, a căror cotă cumulată se apropie de 20% din piața de profil, au participat la un program de evaluare a activelor și pasivelor (Balance Sheet Review Extended - BSRE).
Scopul principal al exercițiului BSRE a fost evaluarea nivelul de pregătire a societăților participante de a face față prevederilor regimului Solvabilitate II.
De asemenea, BSRE a evaluat soliditatea financiară și situația solvabilității societăților de asigurare participante, în baza regimului de Solvabilitate I, prin intermediul analizelor efectuate pentru data de referință 31 decembrie 2014.
Evaluările au fost realizate de către șapte auditori independenți selectați de către fiecare societate inclusă în program - BDO Audit SRL, Deloitte Audit SRL, Mazars România SRL, PwC România SRL, Grant Thorton SA Grecia, KPMG Audit SRL și MZF Financial Advisory SRL.
Din perspectiva regimului Solvabilitate II, LIG Insurance deține fonduri proprii negative, potrivit ASF.
SIGNAL Iduna, Forte, Gothaer, FATA, ABC, ATE și Asito Kapital nu îndeplinesc prevederile privind cerința de capital minim (MCR).
De asemenea, SIGNAL Iduna, Forte, Gothaer, Certasig, Credit Europe și City nu respectă prevederile privind cerința de capital de solvabilitate (SCR).
“Atât măsurile operaționale și de business întreprinse de societate în cursul anului 2015, cât și majorările de capital efectuate de acționari în cursul acestui an, garantează îndeplinirea cerințelor de solvabilitate (SCR și MCR), solicitate de Solvabilitate II, care va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2016, respectiv atingerea unui raport de minim 110% între cerințele de solvabilitate și fondurile proprii”, se mai spune în comunicatul asigurătorului.
Din perspectiva regimului Solvabilitate I, testul BSRE a scos în evidență că subsidiara locală a grupului german Gothaer îndeplinește cerințele impuse.
Astfel, la finele lunii septembrie, Gothaer avea o marjă de solvabilitate de 310%, față de nivelul minim impus de legislație de 100%. De asemenea, acest indicator se situa la 156% la 31.12.2014.
Grupul financiar german Gothaer a intrat pe piața din România în octombrie 2012, prin preluarea a 67% din capitalul social al Platinum Asigurări.
Acțiunile au fost vândute de Constantin Toma, fost director general al Omniasig și președinte CA, și Efraim Naimer, membru CA.
Ulterior, pachetul de acțiuni deținut de cei doi administratori a scăzut de la 33% la 17,7%, în urma infuziilor de capital realizate de Gothaer.
În februarie 2014, grupul german a anunțat că își va majora participația la subsidiara din România de la 82,3% la 100%, prin preluarea acțiunilor controlate de Toma și Naimer, care dețineau fiecare câte 8,85% din titluri.
Potrivit datelor din raportul companiei pe anul 2014, investițiile Gothaer în subsidiara din România au depășit 22 milioane de euro, din care câte 10 milioane de euro în 2013 și 2014.
Înființat în 1820, grupul Gothaer are peste 3,5 milioane de clienți și a raportat prime de 4,5 miliarde de euro la nivelul anului 2014.
În România, subscrierile din asigurări generale ale subsidiarei Gothaer au atins 84,3 milioane de lei, cu 26% mai mult față de 2013.
Daunele plătite anul trecut au totalizat 62,5 milioane de lei, de la 18,03 milioane de lei în 2013, aferente unui număr de 8.057 dosare instrumentate.
Pentru acest an, societatea și-a propus subscrieri de peste 100 milioane de lei.