Grecia, care a primit joi o primă tranșă de 23 miliarde de euro din noul pachet de finanțare externă în valoare totală de 86 miliarde de euro, a cerut Parlamentului European să se alăture cvartetului de creditori internaționali în calitate de autoritate supraveghetoare, relatează AFP.
"Cer implicarea directă și totală a Parlamentului European drept cel de-al cincilea actor, alături de așa-numitul cvartet al creditorilor, în procesul obișnuit de evaluare al acordului de împrumut", a spus premierul elen Alexis Tsipras într-o scrisoare adresată președintelui Parlamentului European, Martin Schulz.
Potrivit unei surse guvernamentale elene, Schulz a salutat cererea adresată de Tsipras și a afirmat că a primit solicitări similare de la mai multe grupări politice din Parlament.
Grecia a ajuns săptămâna trecută la un acord cu Banca Centrală Europeană (BCE), Comisia Europeană, Fondul Internațional Monetar și Mecanismul European de Stabilitate privind lansarea unui nou program de asistență financiară în valoare de 86 miliarde de euro pentru următorii trei ani, în schimbul căruia guvernul de la Atena s-a angajat să implementeze o serie de reforme economice și fiscale.
Miercuri, miniștrii de finanțe din zona euro au aprobat eliberarea unor fonduri de 23 miliarde de euro pentru Grecia, din care autoritățile elene au folosit deja 3,4 miliarde de euro pentru rambursarea unei datorii către BCE scadente joi, iar 10 miliarde de euro au fost depuse într-un cont destinat recapitalizării băncilor grecești.
Alte 3 miliarde de euro ar putea fi acordate în această toamnă, în funcție de progresul înregistrat de Grecia în implementarea acordului, potrivit Comisiei Europene.