Banca Centrală Europeană (BCE) ar urma să anunțe joi extinderea termenului limită al programului de cumpărări de obligațiuni, potrivit unui sondaj Bloomberg, la care au participat 53 de economiști care urmăresc activitatea instituției. Evoluția inflației și a creșterii economice din zona euro ar urma să permită instituției să retragă treptat programul de relaxare cantitativă spre finele anului viitor, consideră trei sferturi dintre respondenți.
Aproximativ 70% dintre economiștii contactați de Bloomberg cred că BCE va decide la ședința de politică monetară care va avea loc pe 8 decembrie să continue programul de achiziții și după luna martie, menținând nivelul lunar al acestora.
“Banca Centrală Europeană va extinde achizițiile de active de 80 de miliarde de euro pe lună cu încă șase luni peste data limită planificată. În condițiile în care economia continuă să crească într-un ritm sănătos, iar estimările indică accelerarea inflației în 2017, ne așteptăm ca în decembrie să fie anunțat ultimul pachet major de măsuri neconvenționale din partea BCE”, spune Ben May, economist al Oxford Economics.
CITEȘTE ȘI Donald Trump amenință că va impune o taxă vamală de 35% companiilor americane care își mută operațiunile peste hotareReducerea treptată a achizițiilor lunare de obligațiuni de către BCE ar reprezenta o reproducere a strategiei Rezervei Federale (Fed) a SUA, care a redus volumul activelor cumpărate cu 10 miliarde de dolari lunar în perioada decembrie 2013-octombrie 2014, pentru a tempera impactul din piețe.
În martie, alături de reducerea ratei dobânzii cheie, BCE a suplimentat achizițiile lunare de active din zona euro cu 20 de miliarde de euro, la 80 de miliarde de euro, concomitent cu includerea obligațiunilor denominate în euro emise de companii, încadrate în categoria recomandată pentru investiții (investment grade). Programul va dura până în martie 2017, în cazul în care BCE nu va decide extinderea sa.
Rata anuală a inflației din zona euro a fost, în noiembrie, de 0,6%, cel mai ridicat nivel consemnat după aprilie 2014, însă rămâne departe de ținta BCE, de aproape 2%, în pofida măsurile agresive de stimulare. Președintele BCE Mario Draghi, a sugerat, într-un discurs de luna trecută, că programul de achiziții de obligațiuni al instituției va fi extins în decembrie, atrăgând atenția că economia zonei euro rămâne puternic dependentă de măsurile de stimulare.
La începutul lunii octombrie, surse apropiate situației au declarat pentru Bloomberg că factorii de decizie ai BCE au stabilit că achizițiile de obligațiuni trebuie reduse gradual înainte de a fi abandonate complet. Deși oficialii băncii au negat că discută deja despre frânarea achizițiilor, reacția din piață, la acel moment, a fost destul de puternică.