România riscă infringement pentru apele poluate. Costurile pot depăși 10 mld. euro pe an

România riscă infringement pentru apele poluate. Costurile pot depăși 10 mld. euro pe an
scris 4 apr 2016

Guvernul a primit la începutul anului o solicitare din partea Comisiei Europene referitoare la stadiul punerii în aplicare de către statul român a directivei UE privind epurarea apelor uzate urbane, procedură preliminară înainte de lansarea procedurii de infringement pe această temă, iar potrivit estimărilor Guvernului, obligațiile de plată ale României în cazul declanșării infringementului ar putea depăși 10 miliarde de euro pe an.

"A fost deja primită o cerere EU Pilot privind stadiul punerii în aplicare a Directivei 91/271/CEE a Consiliului privind epurarea apelor uzate urbane în România, aceasta fiind procedura preliminară înainte de lansarea procedurii de infringement (Dosar EU Pilot nr. 8068/15/08.01.2016). Trebuie precizat de asemenea că, în conformitate cu un Memorandum aprobat în cursul anului 2015 de către Guvernul României, s-a estimat că obligațiile de plată în cazul declanșării unei proceduri de infringement pentru neconformarea aglomerărilor cu o populație echivalentă mai mare de 10.000 locuitori cu obligațiile privind epurarea apelor uzate ar putea să varieze între 171 milioane de euro pe an și 10,344 miliarde de euro pe an", se arată într-un document guvernamental.

Urmărește-ne și pe Google News

Directiva respectivă impune colectarea și epurarea apelor uzate de la aglomerările cu o populație echivalentă mai mare de 2.000 locuitori.

Banca Transilvania vinde către omul de afaceri Adrian Andrici 7% din titlurile BRK Financial Group CITEȘTE ȘI Banca Transilvania vinde către omul de afaceri Adrian Andrici 7% din titlurile BRK Financial Group

"Având în vedere prevederile specifice ale directivei, în cadrul procesului de negociere au fost negociate și acordate perioade de tranziție în funcție de mărimea acestor aglomerări umane. Astfel, pentru aglomerările cu o populație echivalentă mai mare de 10.000 locuitori, termenul de conformare pentru colectarea apelor uzate a fost stabilit până la 31 decembrie 2013, iar pentru epurarea apelor uzate până la 31 decembrie 2015", se precizează în document.

Executivul mai arată că, din cauza faptului că realizarea, reabilitarea sau modernizarea sistemelor de canalizare și a stațiilor de epurare necesită resurse financiare importante și perioade de timp relativ mari pentru implementare și pentru a evita aplicarea unor penalități semnificative, care limitează și mai mult capacitatea de finanțare a investițiilor necesare, în autorizațiile de gospodărire a apelor au fost stabilite limite mai ridicate ale concentrațiilor de poluanți care pot fi descărcate în ape față de cele impuse de legislația UE, pentru perioada de realizare a investițiilor necesare.

Potrivit Guvernului, aceste autorizații au avut o perioadă limitată de valabilitate și au fost emise pe baza unor programe de etapizare, care au inclus lucrările necesare pentru conformarea la normele menționate și termenele până la care urmau ca acestea să se realizeze.

Tribunalul București a decis intrarea în faliment a clubului Oțelul Galați CITEȘTE ȘI Tribunalul București a decis intrarea în faliment a clubului Oțelul Galați

"Pe baza ultimei analize făcute în ceea ce privește stadiul realizării lucrărilor de canalizare și epurare a apelor uzate din aglomerările umane, s-a constatat că un număr foarte mic de astfel de aglomerări se conformează cu condițiile de descărcare impuse de normativele în vigoare, mare parte din acestea fiind încă în faza de realizare a investițiilor. Menționăm că, în prezent, din 242 de stații de epurare, doar 33 de stații de epurare respectă condițiile de descărcare a apelor uzate impuse prin Hotărârea Guvernului nr.188/2002. Rezultă că, pentru 228 de aglomerări (inclusiv 19 aglomerări care nu au stații de epurare), fie trebuie acordate derogări și după 31 decembrie 2015, fie trebuie aplicate penalități pentru nerespectarea standardelor în vigoare privind calitatea apelor epurate", se spune în documentul citat.

În acesta se mai menționează că, din cele 228 de stații de epurare care nu se conformează, doar 9 stații nu au aprobate programe de finanțare pe Programul Operațional Infrastructura Mare, și anume Poșta Câlnău din județul Buzău, Orșova din județul Mehedinți, Ploiești, Valea Călugărească, Măneciu și Boldești Scăieni din județul Prahova, precum și Dolhasca, Vicovu de Sus și Mărgineni din județul Suceava. În acest sens, pentru o serie de aglomerări care au primit finanțare prin Programul Operațional Mediu 2007-2013 s-a prelungit termenul de finalizare a implementării proiectului până la data de 30 iunie 2016, iar pentru alte aglomerări, lucrările au fost fazate și urmează a fi realizate în perioada 2016-2017.

"Având însă în vedere că termenul până la care aglomerările cu o populație echivalentă mai mare 10.000 locuitori trebuiau să se conformeze a fost depășit, nu mai pot fi acordate derogări de la limitele concentrațiilor de poluanți pe baza prevederilor stabilite, în prezent, în Hotărârea Guvernului nr. 188/2002. În această situație, autoritățile administrației publice locale își vor diminua semnificativ capacitatea de susținere și cofinanțare a investițiilor necesare pentru colectarea și epurarea apelor uzate urbane, deoarece vor trebui să plătească penalități de până la 13 ori mai mari decât în prezent", afirmă Guvernul.

SIF Transilvania elimină votul cumulativ pentru Consiliul de Supraveghere din AGA de bilanț CITEȘTE ȘI SIF Transilvania elimină votul cumulativ pentru Consiliul de Supraveghere din AGA de bilanț

Pentru a încerca să rezolve problema, Guvernul își propune modificarea HG nr. 188/2002 în sensul prevederii posibilității aplicării derogărilor până la finalizarea investițiilor în epurarea apelor uzate din aglomerarile umane respective, investiții aflate în implementare. Derogările ar urma să se aplice doar aglomerărilor umane care au aprobate programe de finanțare a lucrărilor de canalizare și epurare în vederea conformării la cerințele europene.

În plus, se propune ca programele de etapizare a lucrărilor, pe baza cărora se acordă derogările, să fie reactualizate luând în considerare termenele stabilite pentru proiectele aprobate, să fie avizate de Administrația Națională „Apele Române” și aprobate de conducătorul autoritatății publice centrale din domeniul apelor, iar autorizațiile emise pe baza acestor programe de etapizare să își păstreze valabilitatea atât timp cât sunt respectate termenele de realizare a lucrărilor înscrise în acestea.

"Aceasta înseamnă că, la primul termen din programul de etapizare (parte integrantă a autorizației de gospodărire a apelor) care nu este respectat, derogarea își va pierde valabilitatea", precizează Guvernul.

viewscnt
Afla mai multe despre
epurarea apelor uzate
statii epurare
tratare ape uzate
infringement mediu
fonduri ue mediu
infringement
comisia europeana