Pentru a evita dezangajarea a unei părți din cele peste 500 de milioane de euro care sunt estimate a fi pierdute de România la finele acestui an în cazul Programului Operațional Regional, Guvernul Dăncilă pregătește transferul Programului Operațional Inițiativa pentru IMM-uri din gestiunea Ministerului Fondurilor Europene în cea a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Programul fusese transferat în sens invers, în urmă cu două luni.
Conform unei decizii guvernamentale din 2015, suma de 100 de milioane de euro din Programul Operațional Regional (POR) a fost realocată către un program special, finanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), și anume ”Inițiativa pentru IMM-uri”.
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri (POIMM) a fost stabilită ulterior la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Între timp, anul trecut, Comisia Europeană a transferat fondurile necesare POIIMM, de 83,7 milioane euro, reprezentând 90% din suma solicitată, iar diferența de 10% va fi rambursată de către Comisie până la finele lunii iunie a acestui an.
CITEȘTE ȘI PNL încearcă anularea plății defalcate a TVA: Măsura nu a avut un impact semnificativ pentru buget, două treimi din firmele înrolate în sistem sunt în insolvențăOdată cu instalarea noului Guvern condus de Viorica Dăncilă, MDRAP a preluat în subordine și Ministerul Fondurilor Europene (MFE), iar POIIMM a fost trecut în gestionarea Autorității de Management pentru Programul Operațional Competitivitate, din subordinea MFE, procesul de predare-primire având loc la 28 februarie 2018.
Conform datelor Guvernului, ținta minimă de realizat pentru evitarea dezangajării fondurilor europene în anul 2018, la nivelul Programului Operațional Regional este de 858,8 milioane euro.
Până în prezent, suma FEDR realizată la nivelul programului este în valoare de 87,71 milioane euro, din care 26,97 milioane euro au fost solicitate spre rambursare de la CE.
Potrivit graficelor de depunere a cererilor de rambursare transmise de beneficiari, Executivul estimează că valoarea FEDR declarată până la sfârșitul anului 2018 va fi de doar 236,23 milioane euro. În acest condiții, Guvernul apreciază că ”rezultă astfel o sumă FEDR posibil a fi dezangajată la nivelul Programului Operațional Regional în valoare de 561,73 milioane euro”.
CITEȘTE ȘI Autoritățile au aprobat în primele trei luni din 2018 restituirea a peste 200 milioane lei ca taxă auto plătită de populație și firme. Cererile de restituire au însumat aproape 400 milioane lei”Se impune astfel necesitatea intreprinderii unor măsuri, în regim de urgență, prin identificarea unor soluții de decontare a unor cheltuieli eligibile în cadrul programului și includerea acestora în aplicații de plată către CE”, arată Guvernul în actul pregătit în acest scop.
Soluția găsită de Guvern este de a transfera din nou POIIMM, de la MFE din nou la MDRAP, în vederea implementării programului sub forma unei axe prioritare distincte în cadrul Programului Operațional Regional, având în vedere că este permis statelor membre să implementeze acest tip de program ca o axă separată în cadrul programelor operaționale.
”Prin transferul POIIMM la MDRAP în vederea implementării acestuia sub forma unei axe prioritare distincte în cadrul POR, cheltuielile deja rambursate de către CE pentru POIIMM vor putea fi raportate ca și cheltuieli realizate la nivelul POR, ceea ce va determina reducerea sumelor aflate în risc de dezangajare”, este calculul Guvernului.
CITEȘTE ȘI Portalul dedicat neregulilor pentru care firmele nu vor fi sancționate imediat de autorități, conform Legii prevenirii, a devenit operaționalPractic, suma de 100 milioane euro alocată POIMM va fi calculată în contul alocărilor pentru Programul Operațional Regional și va fi scăzută din cele 561 milioane de euro cu risc de dezangajare.
România rămâne însă în continuare cu riscul pierderii restului de 461 milioane de euro alocate pentru Programul Operațional Regional.