Prețurile la producătorii din industrie au scăzut ușor în iunie, ritmul anual de creștere a coborât la 2,5%

Prețurile la producătorii din industrie au scăzut ușor în iunie, ritmul anual de creștere a coborât la 2,5%
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 aug 2017

Prețurile producției industriale au scăzut cu 0,1% în iunie comparativ cu luna precedentă, iar rata anuală a coborât la 2,5%, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

În mai, prețurile producției industriale au scăzut cu 0,1% comparativ cu luna precedentă, iar rata anuală a coborât la 3,3%, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai mare creștere a prețurilor, față de luna anterioară, s-a înregistrat în fabricarea echipamentelor electrice, extracția petrolului brut și a gazelor naturale și activități de servicii anexe extracției (câte +1% fiecare).

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cele mai mari scăderi ale prețurilor, în iunie față de mai, au fost în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (-5,6%), în fabricarea substanțelor și a produselor chimice (-0,6%), în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și în tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor (câte -0,5% fiecare).

Analist: 45% din firmele din România, cu 700.000 de angajați, au capitaluri negative și n-ar trebui să supraviețuiască CITEȘTE ȘI Analist: 45% din firmele din România, cu 700.000 de angajați, au capitaluri negative și n-ar trebui să supraviețuiască

În iunie, cele mai mari creșteri de prețuri față de aceeași lună a anului trecut s-au înregistrat în industria metalurgică (+14,4%), în fabricarea substanțelor și a produselor chimice (+6,3%) și în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente neclasificate în altă parte (+5,7%).

La polul opus, prețurile au scăzut în iunie față de aceeași lună din 2016 cu 3,6% în activități de servicii anexe extracției, cu 2% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și cu 1,4% în captarea, tratarea și distribuția apei, potrivit INS.

Prețurile producției industriale reprezintă o măsură a prețurilor solicitate de către producători pentru produsele sau serviciile livrate în primul stadiu de comercializare.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
industrie