Prețurile din sectorul manufacturier din China au avut în august cea mai abruptă scădere din ultimii 6 ani, ceea ce, alături de prețurile reduse ale materiilor prime și declinul cererii, semnalează riscul unei deflații persistente și necesitatea continuării măsurilor de redresare, scrie Reuters.
Indicele Prețurilor de Producție (IPP) s-a redus cu 5,9% luna trecută, după un declin de 5,4% în iulie.
"Variația indicelui este foarte îngrijorătoare . Ar putea afecta profitabilitatea companiilor, care ar putea afecta mai departe consumul și economia", a declarat Li Huiyong , economist la Shenyin & Wanguo Securities, citat de Reuters .
Pe de altă parte, indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 2% față de perioada similară a anului trecut, dar acest lucru s-a datorat în principal prețurilor mai mari la alimente și nu intensificării activității economice.
Economiștii se așteaptă ca devalorizarea neanunțată a yuanului de către autorități la jumătatea lunii august să aibă în perioada imediat următoare un efect limitat asupra inflației, mai ales prin comparație cu efectul opus și mai puternic al scăderii prețului materiilor prime.
Autoritățile de la Beijing au devalorizat yuanul luna trecută în încercarea de a impulsiona exporturile, dar până acum rezultatele nu sunt foarte vizibile în economie. Totuși, economiștii atrag atenția că impactul ar putea fi resimțit în câteva luni.
Totodată, factorii de decizie au redus dobânda-cheie și au luat o serie de măsuri de politică monetară menite să crească lichiditatea pe piață. În plus, ministrul de Finanțe al Chinei a declarat ieri că statul chinez va adopta noi măsuri de politică fiscală pentru a stimula creșterea economică, printre acestea numărându-se alocarea de fonduri suplimentare pentru proiecte de infrastructură și reduceri de taxe pentru afacerile de talie mică