Moody's: Ieșirea Marii Britanii din UE ar putea afecta ratingurile suverane la nivelul întregii regiuni

Moody's: Ieșirea Marii Britanii din UE ar putea afecta ratingurile suverane la nivelul întregii regiuni
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 feb 2016

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar avea consecințe negative asupra ratingurilor de țară pentru toți membrii UE, potrivit analiștilor Moody's, care au avertizat că mutarea ar crea un precedent în regiune și ar putea fi imitată și de alte state.

Marea Britanie, care în prezent își renegociază cu autoritățile de la Bruxelles statutul de membru UE, ar putea organiza în luna iunie un referendum privind menținerea țării în UE. Principalele agenții de evaluare financiară au avertizat că un eventual "Brexit" ar putea duce la retrogradarea calificativelor acordate Marii Britanii, însă Moody's afirmă că efectele s-ar putea resimți la o scară mult mai largă.

Urmărește-ne și pe Google News

"Dacă Marea Britanie părăsește UE, decizia ar putea avea un efect negativ la nivelul ratingurilor din regiune. Ar putea fi un element destabilizator, ce ar duce la o fragmentare suplimentară. Orice ieșire din UE sau din zona euro ar da un nou impuls forțelor centrifuge, deoarece ar constitui un precedent", a spus pentru Reuters Dietmar Hornung, șeful diviziei Moody's pentru riscuri suverane în Europa.

Cameron: Cel mai bun lucru pentru Marea Britanie ar fi să rămână într-o UE reformată CITEȘTE ȘI Cameron: Cel mai bun lucru pentru Marea Britanie ar fi să rămână într-o UE reformată

Chiar dacă ieșirea Marii Britanii din UE nu ar conduce la retrogradarea imediată a calificativelor suverane în regiune, profilele de credit ar fi afectate negativ.

"Un factor pozitiv din punct de vedere al profilului de credit ar fi intensificarea procesului de coordonare și armonizare al politicilor la nivel european. Momentan, vedem forțe care trag în direcții diferite, iar acest lucru duce la creșterea stării de tensiune și are un impact negativ asupra întregii regiuni", a spus Hornung.

Polonia este una dintre țările care ar putea urma exemplul Marii Britanii în cazul unei eventuale ieșiri din UE. Noul guvern de la Varșovia critică aspru deciziile UE în privința unor probleme complexe, precum criza imigranților, iar unele măsuri aplicate pe plan intern au stârnit îngrijorări referitoare la independența instituțiilor publice și la creșterea deficitului bugetar.

Dragu, Finanțe: România poate profita de politicile din Polonia, care îngrijorează investitorii CITEȘTE ȘI Dragu, Finanțe: România poate profita de politicile din Polonia, care îngrijorează investitorii

"Polonia se află la o cotitură interesantă", a spus Hornung. Analistul Moody's consideră că Polonia se confruntă cu o decizie în privința menținerii unei direcții în linie cu politicile UE, alternativa fiind înscrierea pe drumul deschis de Ungaria, stat criticat intens de comunitatea internațională din cauza măsurilor care au limitat, printre altele, libertatea presei și a justiției.

În ianuarie, agenția de evaluare financiară Standard and Poor's (S&P) a redus calificativul pentru datoria suverană a Poloniei de la A- la BBB+, cu perspectivă negativă, pe fondul incertitudinii politice. Retrogradarea reflectă o erodare semnificativă a echilibrelor instituționale, a motivat S&P decizia.

"Monitorizăm cu atenție situația din Polonia. Deficitul peste estimări și schimbările la nivelul cheltuielilor fiscale reprezintă câteva din evoluțiile negative pe care le observăm în Polonia", a spus Hornung.

Polonia a ieșit în iunie 2015 din procedura de deficit excesiv impusă în 2009 de Comisia Europeană. Guvernul de la Varșovia estimează un deficit bugetar de aproximativ 10,6 miliarde de euro pentru 2015, reprezentând sub 3% din PIB. Prognozele anterioare indicau un deficit între 3% și 3,2% din PIB, atât pentru anul trecut, cât și pentru 2016.

Moody's acordă calificativul "A2" pentru datoria Poloniei, cu două trepte peste ratingul S&P. Următoarea evaluare a ratingurilor Poloniei este programată pentru 13 mai.

viewscnt
Afla mai multe despre
moody's
marea britanie
brexit
ue
polonia
calificative