Ministrul Economiei, Florin Spătaru, afirmă că există, în România, aproximativ o sută de companii private înregistrate ca activând în industria de apărare, el subliniind că acestea vor fi incluse în strategia pentru industria de apărare care va fi finalizată în al doilea trimestru al acestui an. Ministrul admite că industria de apărare are nevoie de retehnologizare și că ”deocamdată destul de puțin” din procentul din PIB destinat Apărării se duce către aceasta.
”România are un număr de companii de stat (care produc arme – n.r.) în care Ministerul Economiei este acționar majoritar, avem 14 companii care funcționează, care asigură o gamă lărgită de produse, muniție și servicii, mentenanță pentru Ministerul Apărării Naționale și nu numai. Dar vreau să vă spun că România are și un număr de peste 100 de companii private care sunt înregistrate ca operatori privați în industria de apărare. Deci industria de apărare a României nu este compusă numai din companii de stat, ci este compusă și din companii private. Aceste companii se vor regăsi în strategia pentru industria de apărare la care lucrăm în acest moment și o vom finaliza în trimestrul doi 2023”, a declarat Florin Spătaru la Prima News.
Florin Spătaru a admis că, ”deocamdată, destul de puțin” din procentul destinat din PIB Apărării se duce către industria națională de apărare, el arătând că aceasta are nevoie de retehnologizare.
Ministrul a spus că în acest moment necesarul de stocuri în industria de apărare ”e unul dintre cele mai mari din ultima perioadă”.
În ceea ce privește stocurile pe care le deține România, ministrul a explicat că ”sunt stocuri pe muniție, dar care în acest moment, în contextul geo-politic, trebuie crescute și atunci, împreună cu cei de la MApN, le-am furnizat datele privind capabilitățile pe care le avem și colaborările pe care am putea să le facem pentru a asigura aceste stocuri”, arată News.ro.