Liviu Rogojinaru, MEEMA: Bugetul Start-Up Nation va fi în jur de un miliard de lei, în 2020

Liviu Rogojinaru, MEEMA: Bugetul Start-Up Nation va fi în jur de un miliard de lei, în 2020
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 feb 2020

Programul Start-Up Nation din acest an va avea un buget în jur de un miliard de lei, cu care vor putea primi finanțare circa 5.000 de firme, a declarat Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

"La Start-Up Nation, avem în jur de un miliard (de lei, n.r.), deci vreo 5.000 de firme care vor putea fi finanțate. Suntem în curs de a crea noua grilă, în curs de aprobare. O să vedeți că apar elemente noi în modul de departajare a celor care vor să acceadă aceste fonduri. Vor fi punctați în plus cei care vin din Diaspora, tocmai ca să pot să-l aduc pe cei de afară, să aibă o dorință în plus să vină", a spus Rogojinaru la Antena 3.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFIC România a ajuns la performanța de a avea cel mai mic număr de insolvențe din istorie CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC România a ajuns la performanța de a avea cel mai mic număr de insolvențe din istorie

În ceea ce privește schimbările preconizate în program pentru acest an, reprezentantul Ministerului Economiei a amintit de procedura de cofinanțare a proiectelor, precum și de faptul că solicitanții să fie obligați să facă dovada că au urmat un curs de specialitate, cu excepția celor care sunt deja economiști sau ingineri, scrie Agerpres.

"O altă noutate care apare este legată de cofinanțare. Eu nu cred în cineva care vine la stat și spune: "Dă-mi și mie 40.000 de euro. Eu n-am niciun ban să pun, dar hai că vedem cu facem". Nu se poate așa. Ne-am gândit la un procent pentru cofinanțare, de 5%, 10%, 15%, 20%. Acestea sunt stadiile la care suntem. 5% din suma care va fi cerută la stat, până la 15% și vedem dacă cerem și 20%. O altă modificare este că vrem să fie obligați ca, până în momentul în care accesează fondurile, să facă dovada că au urmat un curs de specialitate, asta dacă nu sunt deja ingineri, economiști. Deci, pentru cei care nu au studii superioare sau nu au avut un curs de specialitate, să dovedească faptul că au urmat un curs foarte scurt și foarte condensat de management. De ce? Pe unul pe care îl pun să facă un business îmi poate băga în faliment zece, dacă nu știe... Nu vi se pare normală chestia asta? Mie mie se pare foarte normală", a subliniat Liviu Rogojinaru.

Acesta a adăugat că toate modificările luate în calcul sunt în avizare inter-ministerială și că denumirea programului Start-Up Nation va fi "puțin schimbată".

"Toate aceste modificări sunt în avizare inter-ministerială și se vor aplica pentru Start-Up Nation 2020 sau cum se va numi. Probabil că va avea o denumire puțin schimbată. Vrem să fie un program aproximativ nou care să înceapă cu toate forțele. Avem acum un miliard, de un miliard facem. La rectificare sper să mai căpătăm bani. Așa mi-a promis domnul ministrul de Finanțe (Florin Cîțu, n.r.)", a afirmat secretarul de stat din MEEMA.

viewscnt
Afla mai multe despre
start-up nation
liviu rogojinaru