Firmele nu mai găsesc muncitori nici când le oferă salarii spre 1.000 de euro. ”Mâine am angaja 200 de oameni, dar nu știm de unde să îi scoatem”

Economie   
Firmele nu mai găsesc muncitori nici când le oferă salarii spre 1.000 de euro. ”Mâine am angaja 200 de oameni, dar nu știm de unde să îi scoatem”

Oamenii de afaceri din Bihor se plâng de faptul că nu mai au de unde să recruteze forță de muncă.

Compania bihoreană Valtryp, care echipează cu volane mașini de lux ca Jaguar și Porsche, pentru care are comenzi până în 2028, caută angajați continuu. „Dacă am putea, mâine am angaja 200 de oameni, dar nu știm de unde să îi scoatem”, spune directorul general Valer Trip, potrivit Bihoreanul.

Urmărește-ne și pe Google News
Companiile Coca-Cola, Danone și Nestle sunt acuzate că fac declarații înșelătoare cu privire la recipientele din plastic „100% reciclate” CITEȘTE ȘI Companiile Coca-Cola, Danone și Nestle sunt acuzate că fac declarații înșelătoare cu privire la recipientele din plastic „100% reciclate”

Raportul de forțe de pe piața muncii din Bihor s-a răsturnat. Angajatorii, care înainte dictau condițiile, sunt acum la mâna angajaților.

„Există o criză uriașă de personal. La bursa locurilor de muncă, un angajator era fericit că a găsit, în sfârșit, un reglor. Vorbim de o persoană cu studii medii, cu competențe tehnice, care știe regla utilaje. Aceasta poate câștiga între 6.000 și 7.000 lei net, ceea ce până acum era imposibil în Oradea. Dispariția industriei comuniste în anii 90 a pecetluit soarta a mii de bihoreni. Unii s-au reprofilat, alții s-au pensionat. Nu puțini au emigrat. După 2009, când au fost desființate școlile profesionale, alți meseriași n-au mai apărut. „E destul să cauți un instalator sau un zidar și realizezi dimensiunile crizei”, explică directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Békési Csaba.

La cea mai recentă bursă a locurilor de muncă, desfășurată la finele lunii octombrie, peste 50 de firme au scos la bătaie 2.000 de locuri de muncă. Cea mai mare trecere o au muncitorii necalificați. „Peste 70% din locurile de muncă vacante sunt pentru calificări joase, de simpli operatori”, spune directorul AJOFM. În premieră, însă, e criză și de specialiști. „Există 200 de locuri de muncă pentru absolvenții de studii medii și superioare, ceea ce înseamnă cam 10% din total”. În 90% dintre cazuri este vorba de ingineri, tehnologi și electrotehniști pentru firmele de producție. Iar cererea e în continuă creștere.

Mai mult, criza de personal afectează, tot în premieră, inclusiv angajatorii „de la stat”. După ani în șir în care școlile de subofițeri atrăgeau peste 3 candidați pe un loc, la examenele din toamna trecută concurența a coborât la doar 1,3 pe un loc.

„Un jandarm câștigă cam 4.000 lei, cu tot cu ore suplimentare, ture de weekend, vechime. Un muncitor în privat poate câștiga la fel, fără niciun risc ori privațiune”, spune col. Ioan Bogdan, șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi.

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
bihor
angajati