O revenire a produselor electronice a ajutat economia din Singapore, recunoscut ca cel mai scump stat din lume, să crească cu 4,1% de la an la an în al treilea trimestru al anului, mult mai rapid decât creșterea de 2,9% din trimestrul precedent, potrivit estimărilor oficiale anticipate.
Economiștii chestionați de Reuters se așteptau la o creștere de 3,8% în perioada iulie-septembrie, scrie publicația The Straits Times.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe seria ajustată sezonier trimestrial, economia s-a extins cu 2,1%, a declarat Ministerul Comerțului și Industriei, mai rapid decât creșterea de 0,4% din trimestrul al doilea, scrie News.ro.
Accelerarea creșterii a venit pe fondul revenirii producției. Sectorul s-a majorat cu 7,5% în al treilea trimestru, față de anul anterior, după ce s-a contractat cu 1,1% în trimestrul precedent. Creșterea a fost condusă de expansiunile producției în toate clusterele de producție, cu excepția producției biomedicale.
Economistul-șef al OCBC Bank, Selena Ling, a declarat că revenirea bruscă a producției, după două trimestre consecutive de contracție, a fost condusă de electronice.
CITEȘTE ȘI România va relua exportul de ovine, bovine și caprine către MarocEa a spus că există așteptări ca economia din Singapore „să fie susținută de creșterea continuă a ciclurilor electronice și comerciale”.
La acestea se adaugă relaxarea condițiilor financiare globale, pe măsură ce băncile centrale reduc ratele dobânzilor, astfel că oficialii cred că Produsul Intern Brut pe întregul an va ajunge probabil în jurul limitei superioare a intervalului de prognoză de 2% până la 3%, a menționat Selena Ling.
„Acest lucru este în conformitate cu prognoza noastră de 2,9% anual pentru creșterea Produsului Intern Brut în 2024, deși estimarea de creștere anticipată ar putea fi revizuită puțin în scădere când datele din septembrie vor fi ulterior puse la dispoziție”, a adăugat ea.
În august, guvernul și-a îmbunătățit prognoza de creștere pentru 2024 la 2% la 3%, limita superioară a intervalului de prognoză anterior de 1% la 3%.
Economistul asociat UOB Jester Koh a declarat că cifrele anuale și trimestriale depășesc estimările.
„Luând în considerare performanța puternică din trimestrul al treilea, ne ridicăm prognoza de creștere pentru 2024 pentru întregul an la 3,3% de la 2,9% anterior, dar coborăm prognoza pentru 2025 la 2,9% de la 3,2% anterior”, a spus el.
În al treilea trimestru, sectorul construcțiilor a crescut cu 3,1% față de anul precedent, încetinind de la 4,8% în trimestrul al doilea, creșterea provenind din creșterea proiectelor din sectorul public.
Dintre industriile de servicii, sectoarele de informații și comunicații, finanțe și asigurări și servicii profesionale au crescut în mod colectiv cu 4,3%, deși aceasta a fost mai lentă decât creșterea de 5,4% din trimestrul al doilea.
Creșterea în aceste sectoare a fost susținută de expansiunea în segmente precum tehnologia informației și serviciile informaționale și reprezentanțele afacerilor.
În special, sectorul finanțelor și asigurărilor a crescut pe fondul expansiunii activității pe toate segmentele, în special bancar, activități legate de servicii financiare și management de fonduri.
Comerțul cu ridicata și amănuntul, precum și sectoarele de transport și depozitare, s-au extins colectiv cu 3,5% în trimestrul al treilea, extinzând creșterea de 3,9% în trimestrul al doilea. Sectorul comerțului cu amănuntul a fost singurul segment care nu a înregistrat creștere în trimestrul al treilea.
Creșterea serviciilor de cazare și alimentație, imobiliare, servicii administrative și de asistență și alte sectoare de servicii a fost neschimbată la 1% în trimestrul al treilea.