Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a crescut, în primele 10 luni ale acestui an, cu 1,5 miliarde de euro față de aceeași perioadă a anului trecut, și a ajuns la 6,4 miliarde de euro, reiese din datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).
"În perioada 1 ianuarie - 31 octombrie, exporturile și importurile au crescut cu 4,3%, respectiv cu 7,1%, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014", se menționează în comunicatul INS. În primele 10 luni ale acestui an, exporturile FOB au însumat 45,9 miliarde de euro, iar importurile CIF - 52,3 miliarde de euro.
Ponderi importante în structura exporturilor și importurilor din primele zece luni ale acestui an sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (44,2% la export și 36,9% la import) și alte produse manufacturate (32,9% la export și respectiv 31,3% la import).
"Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2015 a fost de 33,9 miliarde de euro la expedieri și de 40,26 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 73,8% din total exporturi și 77% din total importuri", precizează INS. În același timp, valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) a fost de aproximativ 12 miliarde de euro atât la exporturi cât și la importuri, reprezentând 26,2% din total exporturi și 23% din total importuri.
În octombrie față de septembrie, exporturile au crescut cu 1,5%, la aproape 5 miliarde de euro, iar importurile cu 3,8%, la 5,9 miliarde de euro, rezultând un deficit de 879,1 milioane euro, se mai arată în comunicatul INS.
Prețul FOB (Free on Board ? liber la bord) înseamnă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pentru ca marfa să fie încărcată la bord.
Prețul CIF (cost, insurance, freight ? cost, asigurare, navlu) înseamnă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportul internațional.
Sursa: Agerpres