Croația intenționează să convertească în euro creditele în franci elvețieni

Croația intenționează să convertească în euro creditele în franci elvețieni
scris 10 sep 2015

Guvernul croat a propus joi modificarea legislației privind creditele de consum, pentru a impune conversia în euro a creditelor denominate în franci elvețieni, o măsură de care vor beneficia mai multe zeci de mii de debitori.

Decizia ar urma să intre în vigoare la 30 septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Creditele respective ar urma să fie convertite în euro la cursul de schimb din ziua încheierii contractului de credit, estimează analiștii. Costul conversiei ar urma să fie suportat de băncile comerciale, ale căror pierderi ar putea fi recunoscute drept reduceri de taxe.

'Vrem să stabilim condiții egale pentru cei care au credite denominate în franci elvețieni și cei care au în euro. Sistemul bancar nu va fi pus în pericol deoarece este bine capitalizat', a afirmat ministrul de Finanțe, Boris Lalovac, după reuniunea Guvernului de la Zagreb.

Aproximativ 60.000 de croați au credite denominate în franci elvețieni, contractate în anii 2000, când multe persoane din Europa Centrală și de Est au fost atrase de dobânzile reduse la creditele în franci. Între timp însă, aprecierea semnificativă a francului a dus la creșterea costurilor cu rambursarea creditelor în franci, iar guvernele din regiune au început să caute soluții la această problemă.

Băncile străine prezente în Croația au avertizat recent că vor demara o acțiune în justiție împotriva Guvernului croat dacă actul normativ referitor la conversia creditelor în franci elvețieni va fi aprobat în formula prezentată.

Și în România, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat recent că proiectul de lege privind conversia în lei a creditelor în valută va fi modificat, în sensul că limita de venit, dar și cea privind valoarea creditului vor fi eliminate, astfel că toți cei care au contractat credite în valută vor putea apela la conversia în lei, dacă îndeplinesc celelalte cerințe prevăzute în proiect.

În Polonia o serie de mari bănci străine cu prezență locală, precum General Electric Co. și Raiffeisen, au protestat față de un proiect de act normativ care ar obliga băncile să suporte costul conversiei în zloți a creditelor ipotecare emise în franci elvețieni, adăugând că vor solicita despăgubiri de la guvernul de la Varșovia în conformitate cu tratatele internaționale de protejare a investițiilor.

În Ungaria, la finele anului trecut, Guvernul condus de Viktor Orban a ordonat conversia în forinți a creditelor ipotecari în valută, o decizie care i-a ajutat pe debitori dar a afectat băncile. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
franci elvetieni
croatia
convertire credite