Condiții mai stricte pentru intrarea în insolvență. Darius Vâlcov, cel care veghează la programul de guvernare, reclamă un „jaf de 15 miliarde euro”

Condiții mai stricte pentru intrarea în insolvență. Darius Vâlcov, cel care veghează la programul de guvernare, reclamă un „jaf de 15 miliarde euro”
scris 18 aug 2018

Darius Vâlcov, consilier economic al premierului, a anunțat că este în lucru în cadrul Guvernului un proiect de ordonanță cu privire la înăsprirea legislației pentru intrarea în insolvență.

Avertismentele potrivit cărora ar urma să fie impuse criterii mai riguroase legate de intarea firmelor în insolvență au fost reluate de către Darius Vâlcov, cel despre care se spune că este „creierul” programului de guvernare al actualei majorități parlamentare.

Urmărește-ne și pe Google News

Programul de guvernare prevedea modificarea legislației insolvenței cel mai târziu până la 1 noiembrie 2017, astfel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de 2 ani sau dacă nu-și respectă planul de conformare pe o perioadă mai mare de 6 luni. De asemenea, Legea societăților urma să fie modificată astfel încât o persoană să nu mai poată înființa o nouă firmă un anumit număr de ani după 2 insolvențe.

Acesta a afirmat că este în pregătire un proiect de ordonanță de urgență care să impună criterii mai stricte firmelor care vor protecție în fața creditorilor. "Dar la insolvență - acolo este obligatoriu și este în lucru în cadrul Guvernului un proiect de ordonanță, astfel încât din septembrie să înăsprim legislația pentru intrarea în insolvență. De ce? Pentru că doar în 5 ani de zile s-au urcat de la 13 la 62 de miliarde de lei datoriile firmelor aflate în insolvență, cu preponderență a acelor datorii care sunt la zi, în sensul în care datoriile s-au acumulat după momentul intrării în insolvență. Deci, da, acest jaf de 15 miliarde de euro trebuie să îl oprim cumva și în septembrie îl vom opri", a declarat Vâlcov la Antena 3.

Cu privire la amnistia fiscală, consilierul economic al premierului a afirmat că aceasta "se face", "nu se discută" și dacă se va lua o decizie în acest sens, aceasta era oricum prevăzută în programul de guvernare.

„Execuție proastă” la bugetul Administrației Prezidențiale

Cu privire la controversa legată de rectificarea bugetului Administrației Prezidențiale, Vâlcov a fost foarte dur: „Nu e vorba de dat un ban în plus sau în minus, dar când ai o execuție așa de proastă a bugetului și doar pentru că îți dorești să te plimbi cu bucătarul peste tot pe unde te duci la vilele de protocol, asta nu înseamnă că trebuie să îți acorde cineva mai mulți bani la rectificare. Așa cum și-a așternut, așa doarme fiecare. N-au cheltuit banii, poate îi vor cheltui data viitoare.” El a adăugat că, dacă Președinția va rămâne fără bani, prin rectificare sau din fondul de rezervă, vor fi alocate sumele necesare.

Bugetul Administrației Prezidențiale ar urma să fie redus cu 11,1 milioane de lei ca urmare a rectificării bugetare pe care Guvernul intenționează să o facă în perioada următoare, Președinția acuzând că această rectificare  nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului național, ci este un instrument de sancționare a instituțiilor nesubordonate PSD, Executivul apelând la o formă de sabotaj bugetar. În replică, ministrul Finanțelor Teodorovici, a declarat că instituția nu are angajamente pentru tot bugetul alocat, refuzând să-și modifice decizia.

Teodorovici afirmase marți că, după ce purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis a susținut declarația de presă privind reducerea bugetului Administrației Prezidențiale la rectificarea bugetară, între ora 09.00 și 20.00 în sistemul informatic au fost introduse contracte de aproximativ 20 de milioane de lei. Teodorovici susține că în urma acelor declarații a fost dispus un control la Administrația Prezidențială, dar și la alte instituții, și au fost descoperite contracte neînregistrate, iar această situație va duce la sancțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
darius valcov
guvern
insolventa
amnistie fiscala