Economistul-șef al Citigroup, Willem Buiter, avertizează într-o analiză publicată ieri că există un risc de 55% ca economia globală să se confrunte cu o recesiune în următorii doi ani, cel mai probabil de intensitate și durată moderată, scrie Bloomberg.
“Lumea pare să fie expusă la un risc tot mai mare de a intra în recesiune, influențată de economiile emergente și în mod special de China”, consideră Buiter.
Printre motivele de îngrijorare se numără faptul că, în opinia economistului, ritmul de creștere al economiei chineze este în prezent apropiat de nivelul de 4% și nu de cel de 7%, cât este ținta guvernului pentru acest an. O recesiune moderată ar avea loc probabil în cazul în care creșterea ar încetini la 2,5% la jumătatea anului viitor, spune Buiter.
Alte economii emergente cum sunt Brazilia, Africa de Sud și Rusia se confruntă deja cu probleme, iar economiile dezvoltate sunt anemice. Prețurile materiilor prime, comerțul exterior și inflația rămân la un nivel scăzut, iar câștigurile companiilor sunt în declin, mai spune bancherul.
Intrarea în recesiune ar putea fi evitată prin relaxarea politicilor monetare și fiscale, dar Buiter este de părere că statele dezvoltate nu au foarte multe arme pentru a preveni această situație, fie din cauza faptului că dobânzile sunt la minime istorice, fie pentru că politicienii nu vor să folosească instrumentele pe care le au la dispoziție. Dacă Rezerva Federală și Banca Angliei cresc ratele de dobândă prea curând există posibiliatea ca până la finalul anului viitor să fie nevoite să le reducă la loc, adaugă economistul.
Citigroup nu este prima bancă care avertizează cu privire la pericolele care amenință economia globală. Goldman Sachs a spus că oscilațiile puternice din piețele financiare internaționale fac mult rău economiei, iar Societe Generale atrage atenția că pierderea la nivelul capitalizării bursiere din ultimele trei luni nu are termeni de comparație decât în criza din 2008.
Totuși, Societe Generale a anunțat săptămâna aceasta că probabilitatea ca economia globală să intre în recesiune este de doar 10%, având în vedere că petrolul ieftin reprezintă un buffer împotriva scăderii economiilor emergente, potrivit Bloomberg.
Și experții Fondului Monetar Internațional (FMI) au avertizat că încetinirea economiei Chinei și o serie de alte riscuri pot afecta puternic economia globală în lipsa unor acțiuni comune a principalelor economii. În luna iulie, estimările FMI indicau că economia mondială va înregistra în 2015 o creștere de 3,3%, dar oficialii Fondului au declarat că prognoza ar putea fi revizuită în scădere în octombrie.