Premierul Dacian Cioloș, împreună cu miniștrii săi, a anunțat conducerea Camereie Deputaților că va merge săptămâna viitoare în Parlament pentru a asista la votul privind legile achizițiilor publice, dar a sublniat că dacă deputații nu vor asigura cvorumul și majoritatea pentru acestea, va lua o decizie la nivelul Guvernului în privința pachetului de legi. Guvernul își poate angaja răspunderea în Parlament pentru adoptarea unor legi, dar la nivelul său le poate promova prin ordonanțe de urgență.
Deputații au amânat deja de trei ori votul la legile achizițiilor publice, din cauza lipsei de cvorum, în condițiile în care premierul Cioloș îi anunțase pe deputați că intenționează să asiste, miercuri, cu toți miniștrii, la votul din Camera Deputaților privind noile legi ale achizițiilor publice. În același moment cu primirea scrisorii din partea premierului, deputații au amânat, însă, din nou, sesiunea de vot final, programând-o săptămâna viitoare.
Întrebat dacă Guvernul nu intenționează să își asume răspunderea în vreun fel pe aceste legi, ținând cont de amânările Parlamentului, Cioloș a declarat, vineri, că textele sunt finalizate și este vorba doar de un vot procedural în plen, dar că Executivul nu exclude luare unei decizii în cazul tergiversării votului.
CITEȘTE ȘI Mesaj al Guvernului către Parlament după amânări ale votului la achiziții: Dacă nu atragem banii UE, poate ne gândim și la acest moment"Eu am anunțat președintele Camerei și coordonatorii grupurilor politice că și săptămâna viitoare Guvernul are intenția să asiste la acest vot, sperând că va exista un cvorum și o majoritate. Dacă nu, Guvernul ia în calcul inclusiv o asumare a unei decizii la nivel de Guvern pentru aplicarea acestor legi, care nu sunt doar condiționalități pentru a avea accces la fondurile europene, dar sunt legi importante și pentru reformele la care noi ne-am angajat", a arătat Cioloș.
În afara unei asumări în Parlament a acestor legi, singura varianta la îndemâna premierului o reprezintă aprobarea de către Guvern a noilor prevederi legale sub forma ordonanțelor de urgență.
Termenul limită impus de Bruxelles pentru adoptarea noilor legi ale achizițiilor a expirat pe 18 aprilie.
Noile legi ale achizițiilor publice, conținând sute de pagini care introduc o serie de modificări într-un sistem aplicat din 2006, dar modificat de atunci de peste 20 de ori, au fost prezentate detaliat de către Profit.ro aici și aici.