Ce spun 10+ experți și influenceri în investiții despre cum se prefigurează următoarele 3 luni în context de coronavirus. Lucian Mîndruță: nu merită să muncești pentru viitor

Ce spun 10+ experți și influenceri în investiții despre cum se prefigurează următoarele 3 luni în context de coronavirus.  Lucian Mîndruță: nu merită să muncești pentru viitor
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2020

XTB România a lansat la început de aprilie a doua ediție anuală a XTB Trading Masterclass - „O nouă ordine economică în 2020”, un proiect educațional online dedicat traderilor, la care au participat cu prezentări în format video peste 10 experți, investitori profesioniști și influenceri din sectorul financiar, între care Lucian Mîndruță, Prof. Univ. Cristian Păun, Claudiu Cazacu, Luca Dezmir, Lorand Soares Szasz, Prof. Univ. George Ionescu, Bogdan Maioreanu, Valentin Nedelcu, Dan Sulica, Tiberiu Porojan, Adrian Asoltanie, Laurențiu Mihai și Răzvan Topa. Aceștia au împărtășit viziunea lor cu privire la diverse aspecte legate de investiții și o mai bună gestionare a banilor într-un context dificil și volatil generat de pandemia de coronavirus.

FOTO Gustave Eiffel și-a imaginat diferit Statuia Libertății, după cum o confirmă schițe vechi de 140 de ani CITEȘTE ȘI FOTO Gustave Eiffel și-a imaginat diferit Statuia Libertății, după cum o confirmă schițe vechi de 140 de ani
Urmărește-ne și pe Google News

Iată principalele concluzii ale participanților cu privire la cum văd aceștia evoluția următoarelor 3 luni, aprilie – iunie 2020:

Lucian Mîndruță, editorialist de social media, jurnalist radio și trainer de comunicare, consideră că, în următoarea perioadă, multinaționalele vor fi supuse unor presiuni uriașe să producă local. „Naționalismul economic nu va veni cu bariere vamale, ci cu cerințe specifice de relocare a producției. Chiar multinaționalele vor dori să minimizeze riscul acesta geostrategic și să construiască facilitați de producție în zone mai sigure, iar România poate fi un mare câștigător aici. Pentru că poate deveni, alături de alte țări din regiune, bază de producție pentru companii care decid să relocheze activități din Asia”, explică Mîndruță.

În următoarele 3 luni, în Romania ca și în lume, criza va pune mare presiune pe sectorul de stat atât din perspectivă medicală cât și economică, de combatere a efectelor negative ale izolării sociale, spune el. „Cât despre viața de zi cu zi, cu toții am descoperit câteva lucruri zilele astea, că nu merită să muncești pentru viitor, pentru că el se poate prăbuși imediat. Și atunci ne vom întoarce la lucruri mai simple. Și mai ieftine. O masă în familie, o strângere de mână, o iubire la care nu renunți ca să faci un MBA. Dacă ești mai tânăr, încă un copil poate, în loc de încă o casă. Cine va câștiga din toate astea? Companiile și brandurile, bineînțeles, care vor încerca să câștige, zic eu, mai puțin, dar mai trainic”.

Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România, este de părere că evoluția în următoarele 3 luni nu va fi omogenă. „Unele state europene se vor comporta mai bine decât altele. În plus, vedem că Europa este mai avansată în această luptă împotriva noului coronavirus decât SUA, China și Coreea de Sud au ieșit din primul hop, dar riscul de reapariție trebuie monitorizat cu mare atenție de către toate țările”. Elementul cheie în această situație este durata pandemiei, care însă nu poate fi estimată cu exactitate, iar răspunsul autorităților și durata măsurilor restrictive vor fi esențiale, mai spune Claudiu Cazacu. „Se constată un grad foarte ridicat de incertitudine în prognoze, cu scenarii foarte variate privind evoluția economică în zona Euro în următoarele 3 luni, în vreme ce, pentru SUA, JP Morgan estimează un minus de 14% în Q2 față de Q1, iar S&P minus 12% în aceeași perioadă. World Economic Forum vorbește despre China cum că pare să-și revină cel mai repede din această situație. Personal cred că este ușor optimist scenariul acesta”, este de părere analistul. Cazacu consideră că vârful la nivel global va fi atins în circa 1 lună, adică în luna mai, și se așteaptă ca perioada de vară să fie mai liniștită. „Deci, un scenariu destul de optimist în privința trendurilor asociate virusului pentru următoarele 3 luni, dar cu situații destul de dificile pe un orizont mai scurt ”, concluzionează acesta.

Luca Dezmir, investitor la bursa de 17 ani, unul dintre pionierii educației financiare în România, expert în Bitcoin, medic și autor, consideră că „există o incertitudine totală în momentul de față”.

„Există o corelație strânsă între piața cripto, Bitcoin și piețele financiare internaționale. Acest lucru este determinat de faptul că unele fonduri de investiții majore investesc în criptomonede. Iar faptul că Bitcoin a reacționat negativ la criza produsă de Covid-19 este un semnal destul de rău pentru minerii care asigură funcționarea rețelei de Bitcoin. Ei primesc o plată,  în Bitcoin, de fiecare dată când produc blocurile din blockchain. Iar această plată scade o dată la circa 4 ani prin procesul de halving. Următorul halving va avea loc cândva în luna mai, când minerii vor primi jumătate din cantitatea de Bitcoin pe care o primeau până atunci la producerea un bloc.

Totodată, prețul Bitcoin a scăzut, deci ei se află într-o situație extrem de dificilă. Cu toate acestea, nu putem spune că Bitcoin nu va mai fi profitabil pentru producerea de blocuri. Sigur, anumiți mineri cu cipuri mai vechi, vor închide minarea de Bitcoin, dar cei cu cipuri noi vor continua să mineze. Așadar, în niciun caz nu vom asista la o prăbușire a rețelei, cel puțin așa estimează specialiștii internaționali care urmăresc acest domeniu”, explică acesta. Cât privește evoluția pe piața a criptomonedelor în următoarele 3 luni, Luca Dezmir face referire „swing-uri mari, piețe agitate, volatilități extrem de mari”. „Nu recomand day trading, dar putem intra în  poziții în funcție de apetitul la risc și capitalul fiecăruia”.

Cîțu nu vrea șomaj tehnic pentru angajații Finanțelor - \ CITEȘTE ȘI Cîțu nu vrea șomaj tehnic pentru angajații Finanțelor - "Nu există așa ceva în discuție în Ministerul Finanțelor și nu este ceva ce eu aș susține în acest moment"

Lorand Soares Szasz, antreprenor, expert în creșterea accelerată a IMM-urilor și investitor la bursă, oferă o serie de recomandări pentru următorul trimestru financiar. Pentru cei care nu au o rezervă de bani care să le acopere cheltuielile pe 3, 6 sau 12 luni, să o construiască rapid, reducând din cheltuielile zilnice. Siguranța unui cash oferă opțiunea de a evita decizii emoționale, în perioadă de decelerare economică. Pentru cei care au un back-up mai mare de 100.000 Euro în aceeași bancă, să împartă economiile între mai multe bănci pentru că Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare nu acoperă mai mult de această sumă în caz că banca respectivă intra în faliment.

„Recomand diversificare în investiții. Eu investesc în afaceri mici, în imobiliare, la bursă, titluri de stat, titluri corporative și metale prețioase. Pe bursă vă recomand să luați în calcul ETF-uri, adică pachete de acțiuni la mai multe companii din lume, nu acțiuni individuale. Randamentul, de exemplu, pentru SP500 (500 cele mai mari firme din SUA) este de 10% pe termen lung (istoric vorbind). `Follow the money` este un alt principiu pe care eu mă bazez. Să ne uităm, așadar, la oamenii cu bani. Uită-te la marii investitori din lume ce fac cu banii lor, pentru că ei știu cu siguranță mai multe decât noi. Nu în ultimul rând, recomand înțelepciune și rațiune în orice decizie investițională”, mai spune antreprenorul.

George Ionescu, doctor în economie, fost broker la BVB. profesor în piețe de capital la Universitatea Româno-Americană și consultant în afaceri, crede că situația globală este complicată, cu căderi abrupte și o revenire lentă către final de an. „Important este să fim cât mai obiectivi și să încercăm să filtrăm informațiile venite de la turmă. Să nu uităm că investitorul inteligent este un realist care vinde la optimiști și cumpără de la pesimiști, așa cum spunea marele economist Benjamin Graham. De asemenea, în această perioadă de volatilitate crescută sfaturile lui Warren Buffet are trebui ascultate și aplicate cu sfințenie. El spune că există 2 reguli pentru investiții de succes. Regula numărul 1 este să nu pierzi bani. Iar regula numărul 2 este să nu uiți niciodată de regula numărul 1”, spune George Ionescu. El conchide că dacă ne uităm la analiza tehnică, aceasta pare a da trendul în următoarele 3 luni.

Bogdan Maioreanu, consultant de afaceri și specialist în business continuity, investitor cu experiență de peste 23 de ani pe piața de capital și de peste 12 ani în piața Forex. El este convins că ce se va întâmpla în următoarele 3 luni nu poate fi prevăzut, dar că va depinde de situația din fiecare țară în parte. Cu cât politicile de distanțare socială vor fi mai puternice, cu atât recesiunea va fi mai severă. El este de părere că după ce vom trece peste valul principal al epidemiei vom asista la falimente ale firmelor mari care ard cash, fără a avea și profit din operare. Accesul la bani va deveni mai dificil, vor exista schimbări de paradigmă în activitatea companiilor datorită faptului că munca de acasă reduce costurile de overhead și cheltuielile cu închirierea birourilor. Fără dubii, comportamentul investitorilor și al oamenilor se va schimba.

Oamenii vor fi mult mai atenți la lucrurile pe care dau banii și își vor construi resurse de bani, fonduri de urgenșă. Cât privește investițiile în start-up-uri, pe viitor, nu va mai fi suficientă doar o idee pentru a atrage capital și vom vedea din ce în ce mai puțin runde de finanțare pre-revenue. De asemenea, multe dintre companiile românești vor învăța să dezvolte planuri de continuitate a afacerilor, care nu au fost o prioritate până acum”, mai explică Maioreanu.

Valentin Nedelcu, investitor, financial coach, consultant fiscal și fondator al comunității de finanțe personale și investiții Știința Banilor, vede prognoza pentru următoarele 3 luni direct legată de evoluția situației medicale care ar trebui să se lămurească în acest interval de timp. „Probabil că se vor seta următoarele etape de luptă împotriva virusului. De asemenea, vom putea evalua rezultatele măsurilor de izolare socială, cât și costurile economice ale acestor măsuri. Ne așteptăm la mai multă certitudine care să contribuie la scăderea volatilității pieței și la stabilirea unei  direcții clare. Cele mai importante aspecte sunt dezvoltarea pe scenarii și planul de acțiune pe ambele variante de dezvoltare, fie rezolvarea crizei și reluarea economiei, fie adâncirea crizei medicale și, respectiv, financiare”, mai spune acesta.

Dan Sulica studiază și lucrează cu fonduri de investiții și piețe de capital, fiind investitor activ în piețele financiare. El vede incertitudine în prognozele pentru următoarele 3 luni și mai degrabă merge în zona așteptărilor de rezolvare sau relaxare a carantinei. Abia după aceea, consideră el, se va putea face o primă evaluare a efectelor economice, care cu siguranță vor include o recesiune, companii intrate în faliment, scăderi semnificative, se peste 10%. “Chiar dacă băncile centrale injectează sume mari, blocajul economic e prea mare și include prea multe țări ca să putem spune că economia se va vindeca în curând. În 3 luni, poate vom fi mai liberi să ne mișcăm, dar din punct de vedere economic este prea devreme să vedem efectele adevărate ale recesiunii care urmează”, mai spune Dan Sulica.

Tiberiu Porojan coordonează platforma de informații financiare Financial Market, unde scrie despre bursă, investiții și finanțe personale. El crede că după o perioadă de stabilizare a numărului de îmbolnăviri vom putea face previziuni. “În luna mai, să ne așteptăm la o aplatizare a numărului de îmbolnăviri. Măsurile de distanțare socială își vor fi făcut efectul, iar sectoare precum producția,  transportul și serviciile, inclusiv turismul, își vor relua treptat activitatea”, este de părere Tiberiu Porojan. În opinia sa, piața farma, livrările la domiciliu, soluțiile de video streaming, marketplace-urile și alte companii online vor prezenta interes pentru investitori, în perioada următoare.

Laurențiu Mihai este un tânăr antreprenor, care scrie despre investiții și finanțe personale pe laurentiumihai.ro de mai bine pe 7 ani și investește activ de 6 ani. El nu este optimist pentru perioada următoare, fiind îngrijorat că dacă situația va continua ne vom confrunta și cu o criză alimentară. La nivel de investiții, Laurențiu Mihai vede un an plin cu suișuri și coborâșuri. El estimează că prețul aurului va crește în 2020. “Eu cred că lucrurile o să continue să scadă, trebuie să mai avem răbdare și să ne uităm cu atenție la evoluția situației în Statele Unite”, conchide acesta.

Răzvan Topa, account manager în cadrul XTB România, subliniază  asupra importanței diversificării portofoliului, pentru reducerea riscurilor asociate oricărui tip de investiție. Pentru acest scop, se pot folosi instrumente financiare diferite, care se combină pentru a reduce riscul și a spori rentabilitatea. „Investițiile trebuie distribuite în diferite clase de active în așa fel încât să existe un echilibru între activele cu risc mare, dar cu o rentabilitate ridicată și cele cu risc mic, dar si cu potențial de câștig mai redus. Cu toate acestea, necesită să avem în vedere faptul că diversificarea dusă la extrem poate aduce mai multe efecte negative decât pozitive”, mai spune Răzvan Topa.

viewscnt
Afla mai multe despre
xtb românia
coronavirus